Vi närmar oss en beställning – vågar vi?

Här är vi nu, så live och uppdaterade vi bara kan bli.

När vi lämnade er sist, i det senaste inlägget hade vi flyttat vårt fokus till att köpa en byggsats och sedan försöka pyssla ihop ett färdigt fritidshus utifrån det. Vi har “nästan” valt en leverantör nu, vi väljer att hålla denna leverantör hemlig, åtminstone ett tag till.

Vi har 3 viktiga saker att förhålla oss till, dessa hänger tätt ihop och är dem som följer:

  • 1. Bygglov – Vi måste in med en bygglovsansökan så snart vi bara kan, om vi skall lyckas ha fritidshuset färdigt till nästa sommar så brinner det verkligen i sommarstugeknutarna. Detta är ingen angenäm situation, vi vill inte hasta oss igenom ett av våra livs viktigaste beslut, det står mycket pengar på spel. Bygglovsenheten tar, enligt samtal med Region Gotland 180713, minst 3-4 månader på sig innan de kan tilldela en bygglovshandläggare ärendet. Dessförinnan granskar de dock att ärendet är komplett och skickar det sedan vidare på remiss till berörda instanser. Region Gotland har en historik där man har haft svårt att hålla de maximala väntetider man har att förhålla sig till när det gäller bygglov. Man har läst i tidningarna att det berott på svårigheter att behålla och rekrytera kompetent personal. Jag förstår dilemmat, jag vet att de jobbar med att förbättra situationen och vi kan inte göra mer än att acceptera läget så som det är just nu.
  • 2. Lånelöfte/byggkreditiv – När vi bestämt oss vilken byggsats vi vill köpa måste vi själva göra en produktionskostnadskalkyl som vi tar med till banken så att de kan se att det går ihop sig och att det kommer bli ett färdigt hus. “Bank-Karin” var snabb med att säga att de lägger på lite på alla kalkyler när det gäller husbyggen där man utgår från en byggsats. Nåja, det ska vi nog kunna lösa. Vår preliminär produktionskostnadskalkyl hittar du i ett separat inlägg.
  • 3. Beställa byggsats – Vi håller för fullt på att diskutera med några olika tillverkare, vi vrider och vänder på olika offerter och förslag. Det som är allra svårast, förutom att beräkna produktionskostnad, är att bestämma vilka fönster man vill ha och hur man vill placera dessa. De flesta byggsatser vi tittat på kommer utan mellanväggar vilket även gör att vi måste göra egna planskisser. Där har vi faktiskt använt oss av Floorplanner vilket har fungerat väldigt bra, slänger upp en skiss i ett separat inlägg.

Tiden går, offerterna vi har fått från de olika byggsatsföretagen går ut om några veckor. Vi måste bestämma oss, snart. Jag tror bestämt att jag och Jannika får fixa en stunds barnvakt och ta itu med detta på riktigt, annars lär det inte bli något fritidshus.

Nåja, det har varit 2 galna dagar med att skriva i kapp här i bloggen, vi vill dock att ni läsare snabbt skulle få bli uppdaterade på hur resan sett ut så att vi tillsammans kan göra den här resan. Hoppas du gillar det såhär långt?

 

Sov så gott alla, nu slänger jag upp planskissen och produktionskostnadskalkylen innan vi stupar i säng.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *