Tomtletandet återupptas

Snön smälte sakta bort, den sedvanliga vårgeggan gjorde sitt bästa för att anfalla skor och kläder. Något enstaka träd mäktade med att presentera de första vårlöven. Mina ögon antog den återkommande vårfärgen, röd. Det var som det skulle vara. Något inom oss började kännas, tankarna ändrade fokus från nu till sen. Hemnet-appen… fanns den kvar på telefonen? Hitta en tomt till vårt fritidshus? -Kanske.

Våren 2018 tog våra drömmar fart på allvar, det var som att de hade fått rota sig under den kalla vintern. De stod redo att slå ut i knopp precis som alla kraftfulla vårlökar. Det sa pang, vi var i gång.

Nu var det på riktigt, vi gick in för det superseriöst. På Hemnet fanns det inte mycket, säsongen hade inte kommit igång, i bästa fall kunde man hitta en tomt bredvid systembolaget i Slite, ungefär så kändes det. Vi fick börja tänka utanför boxen, hur skulle vi göra för att hitta den där tomten?

Vi beställde ut listor från Lantmäteriet, det blev listor om totalt 1600 obebyggda tomter på Gotland. Det kostade kanske runt 200:- så det var inte alls farligt. Därefter började vi markera alla intressanta tomter, det slutade på ungefär 200 stycken. Vi tog de mest intressanta och kollade slutpriser på, sedan jämförde vi slutpriser med marknadsvärde och siktade sedan in oss på de tomter där vi såg störst vinstpotential kombinerat med det, för oss, bästa läget.

Vi skickade en mängd mejl, sms och brev till tomtinnehavarna, kanske skulle vi ha tur. Kanske skulle någon vilja sälja. Men tji fick vi, inget napp. Några bemödade sig med att svara men i de allra flesta fall fick vi ingen som helst respons.

Vi började titta på större nybyggnadsprojekt, bland annat “Lammhagen” i Bunge, det var ett mysigt område men det kändes som att det var lite för “fancy” för oss. Vi är ju inga lyxlirare utan vill ha det bra men enkelt.

Det blev en ny vända på Hemnet, Jannika hittade en tomt i Gothem, Åminne som hade legat ute länge. Jag hade sett den ett par gånger men vet just nu inte varför jag inte tyckte den var intressant. Den kostade 460 000:- vilket var inom vår budget, den låg 600 meter från en av Gotlands absolut finaste sandstränder samtidigt som den låg väl skyddad från större vägar och från det största sommarstugeområdet i Åminne.

En dag när jag var och fiskade i Åminne, rättare sagt på Gothem Hammars, så passade jag på att svänga förbi tomten, jag kan inte säga att jag blev kär direkt men det var något med den där tomten. När vi jämförde med våra lantmäterilistor så såg vi att vi visst hade markerat just den tomten. Kanske blev den inte prioriterad av oss eftersom den kanske inte hade så stor potential till förtjänst.

Vi kompletterar varandra bra där, jag och Jannika. Jag ser mycket till det ekonomiska medan Jannika ser till livskvalitet. Vi brukar kunna mötas på ett bra sätt och hitta det gyllene mellantinget.

Vi åkte ut till tomten tillsammans, både en och två gånger, sedan bestämde vi oss. Det var den här tomten vi skulle ha. Den ligger i skogsområde tillsammans med sju andra tomter och är cirka 1600m2 stor.

Kontakt med “bank-Karin” som inte såg något hinder men hon lyfte såklart ett varningens finger för att vi inte skulle kunna bygga. Det visste vi ju redan även om vi hade en plan i bakfickan.

Innan vi kunde ta kontakt med mäklaren började det stora undersökningsarbetet, det är ju inte bara att köpa en tomt hur som helst utan att noggrannt undersöka tomtens beskaffenhet. Mer om detta i nästa inlägg…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *