Tid vs. pengar

Nu är det nära och det är ett himla tempo för att få i ordning det sista:

De moment som är kvar nu är:

 • Justera kamin (den kom 24 centimeter från väggen och max avstånd är 10 centimeter). Vi ska ta upp ett nytt bottenhål till uteluften i kaminen så att vi kan sätta den närmare väggen.
 • Sätta kakel i köket och klinker i hallen.
 • Lägga färdigt golvet, är cirka 60 m2 kvar.
 • Sätta ditt skorsten och göra takgenomföring.
 • Taksäkerhet i form av takstege och plattform vid skorstenen.
 • Montera trappen, den kommer i 2 delar så det bör gå snabbt.
 • Sätta de sista taklisterna.
 • Sätta foder, karmstycken och golvlister.
 • Haka fast innerdörrarna.
 • Elektrikern skall koppla in det sista.
 • Rörmokaren skall slå på vattnet.

Snickarna tror att de skall greja allt ovan på cirka 100 timmar. Det återstår att se men vår plånbok skulle verkligen älska dem om de nu skulle klara det.

Allt har ju verkligen blivit dyrare än vad vi tänkt, mycket dyrare. Sen är det helt och hållet vårt eget fel. Vi har valt att låta snickarna göra nästan allt och vi har valt till en hel del saker som vi inte hade med från början. Slutsumman ser ut att bli ungefär 450 000:- mer än vad vi räknat med. Dock med följande poster som vi inte hade räknat in i priset från början:

 • Snickare 150 000:-
 • Loft 120 000:- (vi hade inte tänkt ha loft men valde till det i ett sent skede).
 • Fiber 30 000:-
 • Kamin 50 000:-
 • Centralventilation 25 000:-
 • Helkaklat badrum 25 000:- extra.
 • Trapp 36 000:- , vi hade glömt att vi behövde en trapp 🙂

Vips så har vi hittat var alla pengar tagit vägen så kalkylen var inte så pjåkig från början ändå. Men det är klart, bygger man på det sättet vi gjort så har man haft all tid i världen att komma på kostsamma ändringar under byggtidens gång. Förhoppningsvis blir slutresultatet grymt och att vi kommer bli glada över de ändringar vi har gjort.

Det finns dock en sak som vi önskar vi skulle ha gjort annorlunda, vi skulle ha satt innedelen till luft/vatten-värmepumpen under trappen istället för i badrummet. Den är inte jättesnygg och den absolut inte liten, haha. Här ser du alla våra byggkostnader så här långt:
https://stugbygget.se/byggkostnader/

Avslutar med ett gäng bilder, ha det så fint allihop!

8 svar på ”Tid vs. pengar”

 1. Hej,

  Roligt att ni är så flitiga att dela med er av både processen och ekonomi för bygget. Det inspirerar oss andra som också går i tankar att bygga nytt 🙂 ! Skulle ni kunna ladda upp en Excel med era ekonomi-sammanställning? Det är svårt att få raderna på ekonomi-sidan att lira ihop. En annan fråga är om det finns någon av kostnaderna ni tror ni skulle kunna minska om ni byggde nytt hus igen? Tack på förhand!

  1. Hej Gunnar, kul att du hör av dig.

   Absolut kan jag fixa en Excel inom kort. Om du inte kan hålla dig så är de två vänstra kolumnerna sådana kostnader vi haft. De två högra är kostnader vi ännu ska uppbringa. Totalen är kostnader vi har betalat samt de kalkylerade kostnaderna som är kvar. Tittar du på mobilen så kan du prova att flippa skärmen eller zooma ut 😊

   Det vi absolut hade kunnat dra in på är snickarkostnaden, men då hade bygget tagit mycket längre tid och mitt och Jannikas förhållande hade antagligen vsrit mer eller mindre obefintligt 😂 I övrigt tycker jag att vi fått de saker vi valt till bra priser, visst kunde vi valt bort något men nu blev det som det blev. En liten anmärkning på markarbetet och plattan som kostade 223 000:- totalt, sen ska tomten ännu finplaneras utöver det.

   Vad ska du/ni bygga och var i landet håller ni hus?

   Hälsningar Andrei

 2. Vill också tillägga att så smidigt för oss andra att ni dokumenterat på bra här på bloggen. Vi tänker att vi ska försöka få in bygglovsansökan under nästa helg (äntligen, hade egentligen hoppats kunna skicka in innan jul), så har nu läst vad ni skrivit under kategorin “bygglov”. Så bra att få höra hur det fungerat för andra.

  1. Tack, vad kul att det uppskattas. Dock så är det inte alltid så lätt att bestämma vilken kategori ett inlägg ska göra till när man skriver om fler olika saker i samma inlägg 😊
   Men vad roligt att ni är på gång, håller tummarna för att det går smidigt och snabbt och att ni slipper kompletteringar 😊

 3. Vad kul att jag hittade er sida om stugbyggandet. Har flyttat till ön och har en plan att bygga ett litet fritidshus som permanentboende. Perfekt att inspireras av er och att ni lyckats så bra med ekonomin. Ska genast sätta igång och läsa från början och fortsatt lycka till!

  1. Hej! Vad roligt att du flyttat till ön. Har du hittat någon härlig tomt att bygga på? Tänk på att du måste bygga med alla tillgänglighetskrav och energikrav om du vill bo i ditt “fritidshus” permanent.
   Kul att du gillar vår blogg, hojta gärna till om det är något du funderar på. Kan vi hjälpa till med något så gör vi gärna det 🙂

   Hälsningar / Andrei och Jannika

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *