Summering av fritidshusresan såhär långt

Det är inte utan att man är trött, helt slut faktiskt. Har nyss avslutat första jobbveckan efter semestern. Det har varit en del att göra på jobbet, det har varit otroligt mycket att tänka på vad gäller fritidshuset och det har varit det sedvanliga pysslet för att få familjevardagen att gå ihop. I veckan har varje rast gått åt till att planera fritidshus, prata med byggsatsleverantör, prata med montagesamordnare samt rådgöra med byggkunniga vänner. Nu har Oliver precis somnat (tog “bara” 1 timme och 45 minuter idag *pust*) och jag tänkte sammanfatta nuläget. Känner att det behövs för min egen del för att få processa all information jag fått i veckan och för att få ett kvitto på att mycket faktiskt har blivit gjort.

Vi har kommit långt, det är mycket bollande med siffror, byggtermer, isolering, paneler till höger och vänster samtidigt som det är en balansgång mellan ekonomi och slutresultat. Jag och Jannika har en tydlig bild av hur vi vill ha det, det gäller bara att sortera ut hur vi ska nå dit på bästa sätt och vad som är viktigast just nu.

Det har varit en resa från små hus till stora hus till små hus igen. Vi har pratat loft, valt bort loft och valt till det igen för att nästa sekund bestämma oss för att ha ryggåstak. Någonstans tror jag att detta varit nyttigt, allt testande och ordnande har mynnat ut i något vi verkligen kommer trivas med. Vi kanske inte har råd att göra allt färdigt direkt men det blir åtminstone som vi vill ha det när vi blir klara och vi har tagit höjd för framtiden.

Stugbygget – nulägesrapport:

Vi är så nära att acceptera de offerter vi fått från Lundqvist trä, jag tror vi har ändrat på dem cirka 10 gånger fram till där vi är nu :O, de ser ut som följer:

 • Fritidshus 7,2X10,8 meter, ryggåstak storstuga 4,8 meter och bostadsloft resterande del 6 meter. 195+45 isolering. Cirka 300 000:-
 • Montage färdig utsida+isolering (loft och ryggåstak får vi isolera själva). Cirka 160 000:-
offerter till fritidshus på Gotland, vår drömsommarstuga kommer ett steg närmare.
Våra slutgiltiga offerter, tror i alla fall inte att vi kommer ändra något mer på dem. Det är så nära och det känns så verkligt att det nästan blir overkligt. På måndag kan det vara dags.

På måndag kommer vi hålla sista genomgången med leverantören och sen jävlar så kör vi. Det är en stor milstolpe, att få lämna in bygglovsansökan, nu är det inte långt bort. I samband med att vi accepterar offerterna så får vi bygglovshandlingarna, sen ska vi bara fixa en situationsplan och sen lämnar vi in vår livs första bygglovsansökan.

Andra moment vi är “klara” med:

 • Vi har spikat fönsterna relativt bra, skönt är att vi får lov att ändra placering ända fram till vi avropar byggsatsen vilket vi gör när bygglovet är klart om sisådär 9 månader.
 • Vi har till 90% landat i att välja luftluft-värmepump. Vi har varit i valet och kvalet om vi skulle ta golvvärme men det blir antagligen luft luft. Det som varit avgörande är egentligen vårt behov, vi kommer ha mest glädje av en luftvärmepump samtidigt som det blir det mest ekonomiska i längden. Vi funderade ett tag på vattenburen golvvärme men vi ska inte bruka fritidshuset året om. Kanske säljer vi det längre fram och kanske väljer vi att flytta dit permanent men det är inget vi vet nu och inget vi vill ta oss råd att ta höjd för.
 • Vi har nästan bestämt att vi kör gips på väggarna i hela huset och så blir det panel i tak på loft samt ryggåstak och insida gavelspetsar. Det kommer bli så mysigt.
 • Kamin – vi vill ha men har nog inte råd som det ser ut.
 • Planlösning – vi har ritat upp en planlösning vi vill ha men har inte gjort exakta ritningar till den. Skönt är att vi kan vänta med att få den exakt fram till det tekniska samrådet som gissningsvis ligger cirka 9 månader bort.
 • Vi har pratat med bygglovsenheten på kommunen, eftersom vår tomt ligger utanför detaljplan så sa bygglovshandläggaren att vi kunde bygga 200m2 om vi ville. Vi hörde att någon annan fått nej till 100m2 varför vi kollade detta extra noga innan vi började titta på husmodell. Vi har en byggyta på 77,76m2, en boyta på cirka 69m2+loft på cirka 36,85m2. Hoppas innerligt att det godkänns av bygglovsenheten och att inga grannar protesterar.
 • Vi har bestämt placering av huset på tomten, där gjorde vi det enkelt för oss, 5 meter från bakkant tomt och sedan centrerat på bredden.
 • Vi har gjort en produktionskostnadskalkyl som vi sedan tog med till banken. Vi fick beställa en förhandsvärdering av en mäklare som vi sedan tog tillbaka till banken som jämförde med den kalkyl vi gjort. Allt blev godkänt och vi beviljades byggkreditiv och lån. Vi fick låna 1 400 000:- som mest, tight budget men det ska gå.
 • Vi har köpt en tomt som huset skall stå på, vi har ordnat med lagfart och allt vad det heter.

Det finns nog massa mer jag glömt men det var skönt att få skriva av sig lite, jag behövde verkligen det 🙂

Önskar er alla en trevlig helg, nu ska jag skynda mig att välja bild till inlägget sen ska jag dubbelkolla att Oliver sover och sen göra i ordning en “välkommenhemfrånjobbet-macka till Jannika som kommer om 18 minuter.

 

/ Andrei

5 svar på ”Summering av fritidshusresan såhär långt”

 1. Ja, det behövs verkligen en bra portfölj att förvara alla viktiga papper i😆😊🤣Eller, blir det en bra jobbportfölj månntro?🤔😅

  1. Jo juste! Hur har ni valt att göra med avlopp och vatten? Borrar ni?

   Har lite svårt att navigera runt bland dina blogginlägg 😊
   Vänligen /Danniela

   1. Åhh, jag förstår att det inte är så enkelt, har inte varit så noggrann med kategorierna 🤫
    Vi köpte tomten inklusive sluten tank och borrad brunn. Brunnen delar vi med grannen, inte optimalt men de duger 😊 Vad roligt att du skriver, planerar du/ni att bygga? Hälsningar Andrei

  2. Hej, nja, 1,4 miljoner var det mesta vi fick låna. Då hade vi redan tomten så det var utöver den. Vi hade en budget på nästan 1,2 för huset utan tomt. Sen gjorde vi oss av med bår bostadsrätt och då har vi kunnat kosta på oss att lyxa till det lite. Vi landar nånstans runt 1,5 för huset inklusive grund och schakt. Du kan se vår budget här: https://stugbygget.se/byggkostnader/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *