Skivor, skivor och skivor

Nu så börjar elektrikern och rörmokaren bli färdiga för den här omgången. Det återstår någon liten finjustering i badrummet och så ska dragningen till fönsterspottarna ännu komma på plats i våra höga fönster.

Det har inte varit en helt smärtfri resa och vi är inte 100% nöjda med hur det kommer bli i badrummet. Det kommer nämligen bli så att avloppet och vattenkranen till tvättmaskinen kommer komma mittemellan tvättmaskinen och duschen. Vi hade gärna sett att man gömt detta antingen bakom tvättmaskinen eller bredvid mot vår andra vägg.

Vatten och avlopp till tvättmaskinen kommer komma mittemellan duschen och tvättmaskinen. Det blir mindre snyggt men det beror på att inkommande vatten kommer bakom tvättmaskinen så där sitter ett stort skåp och det går inte att dra avloppet förbi det skåpet. Så kan det gå när allt inkommande och utgående finns inne i väggarna.

I övrigt flyter det på någorlunda, våra snickare skall snart börja med att sätta upp alla skivor som behövs, det liknar mer eller mindre en lagerplats på bygget nu, fullt av gips, OSB och plyfa. Innan dess måste dock några genomföringar och lite andra småsprickor tätas i ångspärren, viktigt att det blir helt tätt. Vi såg även att vi behöver laga panelen utvändigt då den flisat ur sig på några ställen efter borrning för utebelysning. Sådant som hör till vanligheterna misstänker jag.

Nu börjar vi bli sugna på att komma framåt, vi har satt in en byggavfuktare som ger värme och suger ut så mycket fukt det bara är möjligt. Vi ska snart mäta fuktigheten i plattan igen och hoppas den kommit ner på klok nivå så att badrummet kan göras. Badrummet är lite av nyckeln, vi vill få det färdigt så att vi kan få in vår luftvattenpump och att vi sedan kan sätta på värmen. Då kan vi äntligen göra oss av med avfuktare som kostar 160:-/dygn + el, inte billigt!!!

Parallellt gäller det att förbereda kommande leveranser så att det går snabbt och smidigt att avropa när det väl är dags. Sådant som vi funderar på just nu:

 • Kakel och klinker.
 • Luft/vattenpump.
 • Badrumsinredning.
 • Kök.
 • Trappa.
 • Panel till innertaket.
 • Armatur till belysning.
 • Golv.
 • Lister.

Det känns som att allt går åt rätt håll även om det tar tid, vi hade från början som mål att allt skulle vara klart senast vid jul, när vi började kändes det hur lugnt som helst. Nu känns det mer som att det skulle vara ett mirakel om det skulle vara färdigt då.

Är ni sugna på att hålla koll på hur vår byggekonomi ser ut i jämförelse med hur vi kalkylerat från början så hittar ni kalkylen här:
https://stugbygget.se/byggkostnader/

Ha det så fint så hörs vi snart igen.

3 svar på ”Skivor, skivor och skivor”

 1. Spännande att höra hur det går! Själva har vi nyss valt husleverantör och håller nu på att spika planlösningen. Såg att ni har loft vilket vi är i valet och kvalet kring. Är ert sovloft, tänkt för för förvaring eller annat? Nyfiken på hur ni har resonerat.

  Känner också precis som ni skriver att det går så långsamt framåt. Hade som plan att söka bygglov tidig höst men inser att det blir tajt. Det är svårt att veta hur lång tid allt tar och när vi behöver göra x eller y för att kunna få huset klart i sommar. Har ni några tips att tänka på vad gäller tidsplan?

  1. Hej Jenny!

   Vad kul att du kommenterar här på bloggen, det blir vi glada för 🙂 Spännande att ni valt, vill ni avslöja vilken leverantör det blev?

   Vi hade faktiskt inte tänkt ha loft från början, vi gick till banken med en kalkyl där vi inte hade något loft inräknat och priset i vår kalkyl här på bloggen var också utan loft. Sen tror jag att det var min käre far som propsade på att vi skulle ha loft och det fick oss att börja fundera. Vi tog sedan in ett kostnadsförslag och det visade sig inte kosta så mycket extra (dock kommer det till mycket då det ska inredas med isolering, tak m.m.). Så vi gjorde slag i saken, vi tänkte att vi kunde ha det till allrum eller sovrum eller både och. I bygglovsritningarna har vi dock inte ritat in några väggar på loftet så det kommer få vara öppet fram tills vi fått slutbesked i alla fall 🙂 Sen får vi se vad som händer, vi har ett stort fönster i mitten av gaveln vilket gör att man inte kan dela in det i två rum på längden. Om vi vill dela av det kommer vi behöva göra ett rum på bredden av huset och så får det bli allrum utanför. Sen är det ju helt beroende på hur stort loft man har. Vårt är 4,8X7,2 meter men i praktiken kan man ju inte nyttja hela med full takhöjd. Det känns ändå som ett bra val för framtiden men även om man bara vill gå undan och bara vara 🙂

   Vad spännande att det snart är dags att lämna in till bygglovet. Har ni långa köer på kommunen? Vårt bygglov tog 7 veckor vilket är sjukt snabbt för att vara här på Gotland. Köper ni byggsats eller “nyckelfärdigt”? Vad gäller tidsplanen så är väl bästa tipset att ni funderar på när ni vill ha det färdigt som allra senast. Det kommer ju också styra om ni köper ett färdigt paket eller en byggsats och tar in hantverkare själva. Kör ni på alternativ två kommer ni garanterat billigare undan men det fordrar mer samordning av er och själva byggprocessen kommer ta längre tid. Det är åtminstone vår erfarenhet. Vi hade inget kritiskt datum och därför gör det inte så mycket att det nu drar ut på tiden, det blir mer en känsla av att man vill ha det klart då man ändå hållit på ett tag. Köper ni av en större leverantör och att de ska montera så kommer ju er tidsplan framgå av det avtal ni skriver. Vi beräknar vara färdiga runt årsskiftet och då har det i så fall tagit ungefär 7,5 månad från gjuten grund till färdigt hus.

   Hälsningar / Andrei

 2. Tack för svar.

  Vi har valt XN-bygg för leverans av huset. De bygger miljöhus vilket vi var väldigt lockade av, och den offert vi fick var inte dyrare än motsvarande ”vanliga” hus. Vi har ännu inte bestämt hur mkt tjänster vi ska köpa av dem. Antingen helt nyckelfärdigt vilket blir dyrare, eller så köper vi själva utsidan från dem och tar in en lokal hantverkare för insidan.

  Vi har egentligen inte heller något datum som vi ”måste” vara klara, men längtar ju tills vi kan njuta av huset. Här är bygglovstiden cirka 10 veckor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *