Sista förberedelserna

Hej hopp! Hur har ni det? Vi har fullt upp med det mesta men det är inget som är oväntat direkt 🙂 Här kommer en update på vad som är på gång i vår fritidshustunnel för tillfället:

Elanslutning:

Vi har påbörjat vårt fritidshusbygge på riktigt.

Jag var ute i Åminne förra helgen och hjälpte till när elektrikern monterade upp vårt elskåp, istället för att köpa ett färdigbockat stativ så hade han svetsat till ett av något skrot han hade hemma. (sparade bra många tusen på det). Det var ganska smidigt för oss, skåpet ska stå precis där elanslutningen finns idag så vi behövde bara gräva en grop till själva stativet. Det tog väl ungefär en timme allt som allt att gräva, gjuta samt skriva fast skåpet på stativet och montera ett uttag som kan användas till byggström.

När väl arbetet var gjort gjorde elektrikern en färdiganmälan till elbolaget och sen skulle vi vänta ett tag tills de varit ute och kopplat på strömmen på riktigt. Dagen efter kom det ett meddelande om att det var klart, snacka om snabbt jobbat!

Markarbete:

Det känns som det var så längesedan som vi satt och upphandlade och ordnade med offerter för att bestämma oss för vilken firma vi skulle använda oss av. Det känns som att vi gjorde ett bra val till slut, det blev inte det billigast alternativet men inte heller det dyraste. Huvudsaken är att det känns tryggt, den som ska göra vårt markarbete och vår husgrund är Hultgrens Mark & Anläggning. Det känns som att det var ett bra val, Erik och gänget har stor erfarenhet och har bygg grunder för många stora projekt så det känns verkligen som att vi är i trygga händer. Jag träffade Erik i början av veckan för att gå igenom det sista. Det är mycket som skall klaffa, vi behöver veta var vi vill ha parkering, gång in till huset och självklart skall grundritningen stämma med alla avsättningar som skall göras. Det är ganska spännande att vara byggherre för vårt eget projekt, all samordning hänger på oss och det gäller verkligen att veta vad som skall fixas vid vilken tid så att ingen entreprenör sinkas i onödan.

Vi tror att vi har koll på avsättning till kamin, inkommande och utkommande vatten samt avlopp. Hultgrens har även fått kontaktuppgifterna till vår rörmokare och elektriker utifall de behöver diskutera någon bra detalj. Jag skulle gissa på att Hultgrens drar igång vilken dag som helst, sjukt spännande.

Slutbeställning och montage:

Vi har även haft en intensiv kontakt med Lundqvist trävaru den senaste tiden. Detta för att gå igenom att beställningen är komplett samt för att lägga till något  lite extra. Vi har haft en liten oro kring montaget, men efter att ha pratat med deras montagesamordnare; Petter igår så känns det som att de kommer hitta en bra och pålitlig byggfirma som ska resa vårt hus. Vi ändrade faktiskt materialval på fönsterna häromveckan, det bli nu faktiskt aluminium istället för trä. Det ger inte riktigt samma uttryck men det kommer hålla så mycket längre 🙂 Nästa vecka får vi förhoppningsvis veta vilken byggfirma som ska göra montaget, och skulle det visa sig att de inte hittar någon lokal entreprenör så har Lundqvist faktiskt lovat att de kommer ner själva och gör det åt oss 🙂

VVS-detaljer:

Vi kör en sista avstämning med vår rörmokare nu på måndag, där ska vi sätta valet av värmesystem, slutligen! Vi har velat fram och tillbaka och är nu säkra på att vi skall lägga i golvvärme i plattan. Nästa spännande fråga är hur tusan vi ska göra i övrigt, golvvärme och några vattenburna radiatorer känns som en självklarhet men frågan om vilken typ av värmepump vi skall ha kvarstår. Detta går ju hand i hand med ventilationen och vi behöver snart bestämma oss eftersom eventuella ventilationskanaler måste byggas i ett tidigt skede i byggprocessen. Nåja, det känns som att det finns bra förutsättningar för att vi hittar en lösning i veckan. Vi har till och med kommit ihåg att dubbelkolla med Region Gotlands bygglovsenhet vad som gäller om vi väljer ett annat värmesystem än vad som står i bygglovsansökan. De har sagt att det bara är att anmäla det till dem för att kunna erhålla slutbesked, det var inget som krävde någon handläggningstid och det skulle då inte heller kosta något, skönt 🙂

Det är inte utan att både jag och Jannika ganska ofta reflekterar över hur lite man visste innan man drog igång detta projekt samt hur mycket vi lär oss under resans gång. Vi är tämligen beredda på att det kommer komma en eller annan situation vi inte tänkt på att vi kommer gå på en och annan ekonomisk minnesbeta men det får vi ta och vi har någonstans kalkylerat med att så kommer ske.

Det var ungefär det som snurrar just nu, om en månad åker vi till Turkiet och dagen efter vi kommer hem, kommer eventuellt huset, whiiiiiiiiiiii.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *