Sista check inför inlämnande av bygglovshandlingar

God kväll!

Nu var det några dagar sedan vi skrev men det har inte hänt så fasligt mycket vad gäller allt fixande med bygglovet. Vi har mest ägnat vår tid åt att se till att vi har full koll på vilka handlingar vi ska lämna in så att vi slipper kompletteringar. Vi har hört att Region Gotland gärna begär in kompletteringar för att på så sätt vinna tid i kampen mot de långa handläggningstiderna de dras med. Jag hoppas verkligen att det inte är så men jag vet att de har det tufft tidsmässigt.

Vi har dock köpt oss lite tid, har bokat om leveransen av byggsatsen till vecka 20 nästa år. Det känns som en bra vecka att dra igång bygget på. Vi hinner göra en klok grund när det inte är minusgrader ute och vi kan förhoppningsvis även måla med tjärvitriol som vi tänkt (den måste ha minst 10 grader ute för att fungera som planerat).

Vi har gjort klart med en kontrollansvarig, fortsättningsvis kallad för “kontroll-Alf”. “Kontroll-Alf” gav ett bra intryck även om han nog tyckte att vi hade lite dålig koll på det ena med det andra. Men vad tusan, vi har aldrig byggt förut så allt kan ju inte gå som på en dans. jag och Jannika tycker dock att vi har riktigt bra koll så vi får se när vi har vårt första möte med “Kontroll-Alf” nu på måndag. Vad kan man förresten förvänta sig av en kontrollansvarig? Vad ska/kan en sådan hjälpa till med?

Idag kom så äntligen bygglovshandlingarna, det var sektionsritningar, planritning, fasadritning, ritning till betongplattan, ritningar till de olika takstolarna vi ska ha samt ett helt produktblad med all tänkbar teknisk data man kan behöva. Det känns helt enkelt som att Lundqvist gjort ett gediget jobb och att vi kan känna oss trygga med det. Det enda som är lite luddigt är att Region Gotland vill ha en sektionsritning och en planritning, i vårt fall är det en och samma ritning. Ska dubbelkolla med Regionen innan vi skickar in bygglovet. Vad vi fortfarande inte har koll på är ritning för hur allt ska komma upp ur grunden, det hoppas vi dock kan vänta till bygglovet är beviljat, likaså saknar vi en klok planritning eftersom vi inte gjort badrums- och köksplaneringen riktigt klar än. Förhoppningen är att även den kan vänta till det tekniska samrådet.

I förrgår kom vi på att vi inte tänkt på huruvida trappan upp till loftet påverkar själva konstruktionen. Vi slog då en signal till Lundqvist och det visade sig vara i grevens tid. Det var något krångel med takstolarna som behövde avväxlas på nåt vänster för att trappan skulle kunna komma på plats. Detta fixar de till och vi får den sista kompletterande ritningen i morgon (hoppas vi). Än så länge går allt åt rätt håll och det känns som att allt det här faktiskt kommer gå vägen 🙂 Vi hade som mål att kunna skicka in bygglovshandlingarna i morgon och det höll ju inte men på tisdag eller onsdag ska det banne mig gå så länge vi inte får någon hemläxa av “kontroll-Alf”.

Det kommer garanterat vara många saker vi glömmer under resans gång, saker som kanske gör att saker blir dyrare än vad vi tänkt. Förhoppningsvis handlar det dock om de, i sammanhanget, lite billigare sakerna så att det kan bli en lagom läropeng.

Nehej, nu är det dags att sammanställa alla handlingar och lägga upp en plan till måndagens möte med “kontroll-Alf”. Vi vill bygga så billigt vi kan så bra vi kan så att planera inför ett möte där “taxametern” tickar från första minut, är nog en klok tanke 🙂

Ha en riktigt bra kväll ni alla, vi hörs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *