Placering av huset på vår tomt

Oliver fick träffa Pippi för första gången idag och de tycktes aldrig vilja sluta prata med varandra.
“-Pippi, tog tjuvarna dina pengar?”

Tjohoo, redan söndag och snart dags för en ny jobbvecka igen. Det är inte utan att man känner att helgerna ibland är i kortaste laget. Det är mycket som skall göras, både roliga och nyttiga saker. Den här helgen har faktiskt varit riktigt bra, igår hängde hela familjen med Pippi nästan hela dagen. Pippiteatern var faktiskt underhållande, även för vuxna 🙂 Oliver fick hälsa på Pippi och de pratade en god stund om att tjuvarna hade tagit Pippis pengar. Oliver tyckte inte att det var okej och erbjöd sig hjälpa henne med att få tillbaka dem, han är superskön :D.

Idag har vi faktiskt varit ute vid tomten en sväng, det är superkul och nyttigt att få åka dit med jämna mellanrum men det är samtidigt frustrerande när vi vet att vi inte kan göra något än på ett bra tag. Det växer på bra där ute, slyn blir till typ 2 meter höga buskar/träd och någonstans känns det som att det kanske är en god idé ett dra av lite därute innan hösten!? Vet inte om sparar några pengar på att göra det nu, om man inte gör det så är kan vi ju lika gärna vänta tills vi ska dra igång med bygget.

Det finns en riktigt hög tall på tomten (det enda trädet överhuvudtaget) och vi funderar på om vi ska plocka ner den nu innan höst och vinter eftersom den lutar oroväckande mycket. Det vore ingen fin vinterpresent att den ramlar ner rakt över grannens hus :o.

Hur ska vi placera huset på tomten?

Idag passade vi på att kolla att alla gränsmarkeringar finns utsatta, det fanns dem som tur var. Eller ja, vi tvivlade inte på att de fanns utan mer på att vi skulle hitta dem men det gjorde vi ju. Anledningen till att vi letade efter dem var att vi skulle stega upp vår tänkta placering av huset.

Eftersom vi snart ska lämna in bygglovsansökan så behöver vi ha stenkoll på var vi ska placera huset. Det enda rätta att göra var att åka till vår tomt och stega samt spana lite på hur grannarna gjort. Vi började med att leta upp gränsmarkeringarna och sen behövde vi kolla att skogslinjen i bakkant var i liv med dem, det stämde något sånär. Det hade inte varit så hemskt spännande om vi valt att placera huset 5 meter från tomtens bakkant och att det sedan visat sig att tomtgränsen var 4 meter in i skogen. Som tur var så stämde det mesta med våra minnen.

Den ena grannen har placerat sitt hus 5 meter från bakkant tomt och den andra har satt sitt 10 meter från bakkant. Vi har förut tänkt att ytan bakom huset ändå blir död yta och den därför ska vara så liten som möjligt. Det kändes så idag också men efter att ha sett grannhusen så tror jag att vi landar i att placera huset 6-7 meter från bakkant, en mellanvariant alltså. Vi passade även på att stega från sidorna av tomten och upptäckte ganska snabbt att vi kommer vilja ha huset lite längre österut på tomten för att kunna fånga solen bättre samt för att få mer yta över på rätt sida tomten.

Vår egenritade situationsplan, hoppas Region Gotland godkänner den i bygglovsansökan.
Kanske ska vi flytta huset något längre österut för att fånga solen- samt utnyttja tomten bättre. 5 meter från bakkant känns snålt, vi hoppar nog fram 1-2 meter till eller vad tror ni blir bra?

Mycket att tänka på kring placeringen, man behöver ta in:

  • Solen.
  • Väderstreck.
  • Tomtgränser.
  • Skog.
  • Väg.
  • Regler för placering.
  • Framtida byggnader på tomten.

Hur som helst så var det en nyttig visit på tomten idag, vi ska försöka omforma vår situationsplan lite och så får vi se vad vi landar i. Helst skulle vi vilja vrida huset lite men eftersom alla andra satt sitt hus i liv med tomtens gränser så kommer det nog bara se fånigt ut om vi inte gör det.

I morgon blir det nya tag med situationsplanen och resten av bygglovsansökan. Vår stora förhoppning är att vi ska lämna in bygglovsansökan på fredag, hoppas det håller 🙂

Har du ritat in ett hus på en tomt någon gång? Är det något mer vi ska tänka på? Glömde du något som du ångrar i efterhand?

Ha en trevlig kväll alla, det ska vi i alla fall ha.

Ett svar på ”Placering av huset på vår tomt”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *