Nu börjar planeringen av “finliret”

Hej alla!

Tiden går ruskigt fort, ibland känns det som att den där underbara tiden för reflektion inte vill infinna sig. Det finns så mycket att vara glad och finna njutning i men det praktiska tycks ofta pocka sig fram i främsta rummet.

Vi fick ett uppvaknande häromdagen, om allt går enligt plan så kommer vi faktiskt att börja med plattan om 4-5 månader för att sedan resa huset om ganska exakt 6 månader. Det är snart och tiden kommer gå 10 snabbare än vad vi tror. Med det sagt så behöver vi verkligen börja fundera på alla detaljer och alla angenäma val vi behöver göra för att vårt fritidshus ska bli exakt så som vi vill. För oss är det särskilt viktigt att den där drömbilden vi har i våra huvuden kommer bli sann. Det är inte bara fokus på inredning och utseende, det kanske allra viktigaste är att vår sommarstuga blir en plats för rekreation, en plats där vi snabbt kan glömma vardagen och fokusera på allt annat än att fokusera. Ni förstår säkert vilken känsla det är jag försöker beskriva, kanske känner ni också avsaknaden av den i den vanliga vardagen?

Vi vill göra det enkelt men ändå trivsamt, stugan ska vara bekväm och fin samtidigt som den bjuder in till aktivitet, samvaro och närvaro.

För att nå dit behöver vi besluta oss för vissa saker väldigt snart, det som är på gång just nu är bland annat det här:

Beslut om markfirma:

Vi har ju tagit in en del offerter på markarbetena inklusive gjutning av platta. Det är ganska spännande hur det kan skilja 100 000:- mellan den billigaste och den dyraste. Det gäller verkligen att syna vad som ingår och sedan får man väga samman allt med det intryck man fått av de olika entreprenörerna. Vi inväntar ännu någon offert till men har valt en favorit av de offerter vi hittills har fått. Om vi väljer den vi tänkt så kommer den bli 25% dyrare än vad vi räknat med, bra för magkänslan men mindre bra för vår produktionskostnadskalkyl. Offerterna går ut om 2-3 veckor, innan dess ska vi ha bestämt oss.

Färdigställande av planlösning:

Den eviga frågan… den har levt länge nu och vi har inte riktigt kunna sätta den till 100%, den är nära att vara klar men några små frågetecken har vi kvar att reda ut. Den måste vara exakt på centimetern rätt för att vi ska kunna använda den som underlag när markfirman gör en ritning för inkommande VA, hål för braskamin etc. Det som varit svårast har varit att få någon fackman att hjälpa oss med detta. Vi har mest blivit runtbollade bland olika yrkesgrupper med olika motiveringar. Men men, vi ger inte upp och det kommer att gå vägen, mycket tack vara den otroliga hjälp vi får från vår husleverantör ; Lundqvist trävaru.

Funderingar kring den “stora” inredningen:

Vi behöver bestämma oss för vilket kök vi skall ha och här behöver vi nog hjälp, vi vet ungefär vilka fronter vi vill ha men storlek på stommar, placering av vitvaror och diskho etc. ska vi nog be IKEA att hjälpa oss med. En förutsättning för detta är dock att vi har planlösningen klar först, var sak har sin tid och det viktigaste först…

En kamin har vi bestämt oss för att skaffa, det finns otroligt många leverantörer att välja på och alla är lockande på sitt sätt. Även denna fina detalj måste vi sätta inom kort eftersom val av kamin styr var ventilationshålet till kaminen ska komma upp i betongplattan.

IKEA´s grå Bodbyn-kök skulel göra sig grymt bra i vår sommarstuga.
Vi är så sugna på detta kök från IKEA, det känns diskret, behagligt och lantligt på en och samma gång. Mer om köket läser ni hos IKEA

Golv och panel:

Det börjar även bli dags att välja vad vi ska för golv i vår stuga och vilken typ av panel vi skall ha i innertaket. Vi tänker oss att vi har vitmålade gipsväggar ända upp till ryggåstaket som blir i någon vitlaserad panel av något slag. Det känns rymligt och fräscht. När vi funderar på golv så har vi olika tankar, antingen nåt gediget trägolv eller en billigare laminat. Det finns en hel del för- och nackdelar som säkerligen kommer bli ställda mot varandra innan vi kan ta ett klokt beslut på det.

Smått och gott:

Trodde ni att det var nog med val? Nja, inte riktigt. Vi ska senast i början av januari även ha bestämt oss för det här:

 • Grundmålad utvändig panel eller inte.
 • Färg på huset.
 • Färg på takpannor.
 • Aluminium- eller träfönster.
 • Färg på takavvattningssytem.

 

Det finns lite att göra med andra ord, men det är otroligt kul och bara känslan, av att detta är något vi styr över helt själva, är fantastisk! Nu väntar vi på att Region Gotland hör av sig med ett meddelande om att bygglovet är beviljat och att vi är välkomna på tekniskt samråd.

 

Tack alla för att ni följer vår resa, om ni glömt att vi finns både på Facebook och Instagram också så får ni en påminnelse nu 🙂

Håll i hatten, snart kommer det hagla inlägg på bloggen, det kommer hända mycket!

Trevlig kväll hälsar vi från ön!

4 svar på ”Nu börjar planeringen av “finliret””

 1. Hej! Vi ska också bygga ett Lundqvist hus till sommaren men ska bygga med uteluftventilerad kryppgrund då blir det mycket enklare att dra vatten och avlopp genom golvet (gjuts inte fast) titta på isogrund kostar 43 tusen för oss. Vi ska ha huggen liggande timmerpanel med timmerknutar. Davsjo58@gmail.com

  1. Hej, vad roligt att ni oxå hittat Lundqvist, hur stort bygger ni?
   Vi har vägt mycket fram och tillbaka men det känns som att platta blir bäst för oss. Vi är lite för snåla för golvvärme bara, det skulle annars vara optimalt. Bygger ni 1,5 plan precis som vi? Hälsningar Andrei

   1. Hej! Lättare om vi tar kontakt direkt på mail davsjo58@gmail.com men vi bygger i Höga kusten 150m från havet. Vi har redan ett timmerhus där som vi haft i 3 år. Har gjort jättemycket med inglasatt uterum altaner utekök golvvärme kamin m.m men huset är litet så vi ska ha det som gästhus och bygga nytt på 7.2×9.6. Elektrisk golvvärme som enda uppvärmning. Vi gör allt själva och räknar med totalkostnad på 500 000 för allt. Jag skulle ha kunnat lämna en del goda råd om ni vill.

    1. Vad roligt och spännande, utmande budget. Vi hör absolut av oss på mejlen vid tillfälle. Ha det så fint så länge😊

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *