Mötet med banken gick…..

Hejhopp, nu är vi hemma efter en händelserik dag. Det har varit fullt ös med bland annat barnvakt, bankmöte, strandhäng och middag hos bästa fammo. Att bada en gång om dagen är nästan ett måste i den här värmen. Nej, nog pratat om vardagliga saker, nu till dagens stora händelse bankmötet:

Det märktes under hela förmiddagen att något stort hängde i luften, vi var nog båda väldigt nervösa men försökte coola ner oss för att försöka göra ett förtroendeingivande intryck på mötet. Mycket stod på spel, vi hade en extremt tight kalkyl, hur skulle banken se på det? Skulle de gå med på vår plan?

Vi lämnade Oliver hos grannarna vid 11-tiden och var på plats på banken 11:07, bara sådär 23 minuter för tidigt.

“Bank-Mikael” hämtade upp oss i foajén 11:30:01, går inte att bli så mycket punktligare. Vi tackade nervöst nej till kaffe (klassiskt misstag om man vill framstå nervös) men kände oss i alla fall tvungna att tacka ja till vatten.

Vi fick berätta lite om hur läget var just nu, hur vi hade tänkt och vad vi hade för planer. Därefter klev vi in på de mer hårda bitarna, vi fick lämna kopior på produktionskostnadskalkyl, vår budget och den fakta vi hade om den tilltänkta byggsatsen. Vi gick igenom så att våra inkomster var uppdaterade och kikade tillsammans på kalkylerna och på byggsatsen. Vi hade faktiskt med oss 2 kalkyler, en med golvvärme och en med luft-luft, detta just för att vi inte vet vilken variant vi vill göra.

Jag fick känslan av det här kan gå åt precis vilket håll som helst, det gick inte att att utröna något.

“Bank-Mikael öppnade med ett försiktigt positivt besked; –Det ser väl ganska bra ut, sa han.  Vi frågade vad vi potentiellt kunde få låna utifrån vad han såg nu, det ville han inte riktigt svara på annat än att 1 200 000 såg ut att fungera. Vi började hoppas, då kom det; –Men, vi måste kanske se det här som lösvirke och då lägger vi på 20% i kalkylen. Jag gjorde ett snabbt överslag, räknade med att vi skulle lägga 200 000 själva och förstod snabbt att det skulle nog fungera ändå.

Här slutade mötet, “bank-Mikael” ville inte ge något definitivt besked, han ville dubbelkolla med byggansvarig inom Nordea. Vi lämnade mötet som frågetecken, det kändes som att det skulle gå vägen samtidigt som det kändes osäkert. Vi har haft med Mikael att göra förut och då var det samma procedur, försiktigt positivt besked men inget slutgiltigt sådant. Den gången gick det vägen, skulle det göra det även nu!? Han bad att få återkomma till oss.

Vi hade precis kommit hem från stranden, klockan var 16:00, jag hade givit upp hoppet om ett återhörande idag och kände mig vemodig över tanken att inte få veta. Jannika var även hon besviken, vi gillar snabba besked 🙂

Då ringde det…skyddat nummer..det måste vara banken. Hjärtat drog igång och pulsen blev snabb och stark. Jag svarade, Jannika kastade sig in med en toanödig Oliver och visst var det “bank-Mikael” som ringde.

-Ni får låna 1 400 000:- men ni får max ha 70% belåningsgrad. Ni behöver komma in med en förhandsvärdering innan vi slutgiltigt säger ja.

Helt sjukt, vi hade klarat oss med 1 100 000:- förutsatt att vår kalkyl skulle hålla, nu fick vi marginal med råge och det var helt fantastiskt. Det betyder att om vi skulle gå fritidshuset förhandsvärderat till 2 000 000 (som bör vara lågt räknat) så kan vi låna 1 400 000 om vi behöver- Vi kan även lägga 200 000:- själva och kan således bygga för maximala 1 600 000:- utöver priset för tomten. Nu ska det mycket till om vi kommer upp i de summorna men det är en trygghet att veta att vi har lite marginal och vi med största sannolikhet inte kommer bli maxbelånade.

Det gick vägen, det får vi väl ändå tro även fast vi inte är i mål, jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

I morgon ska vi jaga den billigaste mäklaren för förhandsvärdering, nu ska vi njuta 🙂

Just det, vi slänger upp en löpande räkningen i sidopanelen här så kan ni löpande se hur mycket vi lagt på vårt bygge.

VÅR FRITIDSHUSDRÖM LEVER!

Ha en grym kväll // Andrei och Jannika

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *