Livet som byggherre

Ja, ni som varit i samma sits vet säkert hur det är. Vi visste nog inte riktigt hur det skulle vara, det kändes som att det skulle bli lite att hålla koll på men det är MYCKET att hålla i luften samtidigt. Man skall koordinera alla byggare, hålla koll på kontrollplanen, se till att fuktkvoter och byggmetoder är korrekta. Man skall dokumentera och ifrågasätta och våga vara kritisk. Samtidigt måste byggprocessens tidslinje hela tiden justeras och nästan allt måste komma i exakt ordning för att det ena inte skall hindra det andra. Jag tyckte ju att jag borde klara detta galant eftersom jag i mitt yrke jobbar mycket med samordning och koordination. Nog klarar jag det (hoppas jag) men det gäller verkligen att vara på sin vakt och inte glömma något. Hoppas att jag skapar lite igenkänning hos några av er, kanske vill ni berätta?

Läget med bygget just nu är att vi äntligen kan lämna byggsatsen montage bakom oss. Den tjänst vi köpt av Lundqvist trävaru, som de sedan anlitade en lokal snickare för, är nu utförd. Stommen är monterad, taket är på, det är isolerat invändigt och alla fönster och fönsterbleck är på plats. Det har varit en spännande tid med mycket funderingar hit och dit. Till slut så blev det klart och resultatet blev bra. Det har dock gått åt en hel del energi och det har kostat en del extra pengar. Dock har vi hittat en bra kompensationslösning tillsammans med Lundqvist trävaru som vi båda är nöjda med. Alla hinder till trots så har Lundqvist varit med vid vår sida under hela tiden, ingen skugga över dem och en hel del av det som hänt är inte något som de heller kunnat påverka.

Som ni såg på bilderna i förra inlägget så har vi även fått lite annat gjort i fritidshuset. Vi tog in en lokal snickare (MTS bygg) som varit grym och ställt upp med kort varsel. Han har fixat innerväggarna, lagt golvspån på loftet och plastat och glesat hela taket. Det är tur att jag inte är snickare, om jag på något sätt hade lyckats få dit innerväggarna (det hade jag aldrig lyckats med) så hade jag aldrig tänkt på att kortla upp för de tunga saker som skall sitta på väggen sen :O

Sen kom lösullen, fort in – fort ut och fullt blev det. Bra timpenning på det där!

Eftersom vi kommit så långt så samlade vi i fredags upp både ventilationsfirma, el-firma och vvs-Dennis för att gemensamt göra en plan framåt. Resultatet blev att några vent-rör drogs redan i fredags, rör-Dennis drar i gång i morgon och att elektrikern kommer på fredag för att köra igång. Vår elektriker är egentligen bara på Gotland från torsdag-söndag varje vecka så vi får hoppas han hinner- och orkar köra ett race till helgen.

Byggherre var det ja, hela tiden ligga ett steg före… Ringde igår för att boka in ett möte med plattsättaren och han hade tid att ses redan idag, klockrent. Badrummet är nu uppmätt och plattan är fuktmätt. Den var inte alls så torr som hade kunnat gissa med tanke på att den är 5 månader gammal. Plattsättaren skulle lämna ett pris på måndag och om han skulle hinna göra jobbet inom en överskådlig framtid så behöver han börja senast den 3:e oktober.

Ingen stress, byggherre, koordinera, andas och andas igen… Ringa snickaren, kan du fixa skivorna i badrummet innan den 3/10? -Jag kanske kan annars fixar jag någon som kan – TACK Markus! Just fasen, plattan är inte torr, måste torka 2 veckor sa plattsättaren.. avfuktare…. var finns det? hur stor ska den va? Var ska vi dra ut vattnet? Finns ingen el i huset…måste skaffa lång förlängningssladd, andas, andas. Tänk om plattsättaren är för dyr, då är det lugnt. Tänk om det är ett bra pris, då är det bråttom igen. HJÄLP – vi måste välja kakel och klinker nu. Hur lång tid tar det att få hem?

Ja, en liten skildring av att vara byggherre..just nu.. Samtidigt är det jätteroligt och det är en fantastisk erfarenhet. Det är en ynnest att få koordinera och påverka varje litet moment i bygget, det är fantastiskt att ha fri tillgång till huset under hela byggprocessen. Jag hoppas att jag inte är för petig, med hantverkarmått mätt. Någonstans får dock petigheten mig att lära mig saker och skapa förståelse för hur saker och ting går till. Mina förväntningar blir mer förankrade i verkligheten och nästa gång jag är byggherre så kommer det nog vara lite annorlunda. Ja, ni tänker nog som jag; Man är med största sannolikhet bara byggherre för sitt eget husbygge en gång i livet.

En liten speciell utmaning har varit upplevelsen av att vissa hantverkare inte verkar så vana att jobba direkt mot slutkund, det känns om att man ofta jobbar på större entreprenader och man pratar ofta om priser utan moms och man tenderar att utelämna detaljer som man av ren vana tror är underförstådda för alla. Det är fler än en gång jag fått dumförklara mig under den här processen. Jag är ganska skärpt annars men här har jag flera gånger hört mig själv säga saker i stil med: “Jag kan ju inte sånt här” eller “Jag vet ju inte hur man brukar göra sånt” eller “Är det verkligen såhär man gör?” Sanningen har väl kanske varit tudelad, mycket på grund av den stora lärdomen jag hittills dragit, nämligen ; Det finns fler än ett sätt att bygga ett hus på.

Har ni orkat läsa allt det här? Bra jobbat, det glädjer mig och oss att ni följer vår resa. Kanske kan vi bidra med något misstag som hjälper någon av er att undvika att göra om samma misstag själva. Kanske kan vi inspirera någon till att det går att “bygga hus” utan att från början kunna ett enda jota. Kanske bidrar vi ibland med något dråpligt som får dig att sitta där framför mobilen och bara le av igenkänning. Lämna gärna ett spår efter dig, dela gärna bloggen med vänner och följ oss oerhört gärna på Instagram, snart har vi över 200 följare där, superkul 🙂

Ha nu en skön kväll:

P.s. Nu är det helt okej att tända ljus på kvällen, det är höst.

D.s. Neeeeej, glömde berätta att vi beställt fiber nu, vi väntade till absolut sista dagen för att kunna få det inkopplat under nästa år. Sagt och gjort, 30 000:- för en fiberanslutning i ett fritidshus!!! Hmm, idiotiskt eller genialt?Gränsen är hårfin 😀

Hejdå 30000:-

Ett svar på ”Livet som byggherre”

 1. Hej! Kul att läsa att Lundqvist tar sitt ansvar och är behjälpliga…det är så det borde och måste vara. Tyvärr så långt ifrån hur vår husleverantör Vårgärdahus valt att göra i vårt fall. Oss lämnar de helt åt vårt öde med skenande tidplan och budget när den entreprenör som skulle uppföra vårt nyckelfärdiga hus (säljagentens egna byggfirma) gjode ett kasst arbete och sen konkursade. 2 plattor på totalt 230 kvm lämnades i vår famn (en av dem har vi betalat för) som vi tvingades riva själva då de inte var korrekt utförda…

  Men Vårgårdahus beklagar bara och kissar oss rätt i ansiktet. Hade det inte varit för att jag haft möjlighet att vara tjänstledig sedan i april och besitter kunskaper om grundläggning och bevisligen inte har tummen mitt i handen och dessutom har mycket kontakter i branschen så hade vi stått inför en dryg miljonsmäll ekonomiskt och troligen inte kunnat slutföra projektert. För att inte tala om den 18 månaders försening som det inneburit för oss med vårt nya hem…

  Vårgårdahus agerande och brist på agerande nu, tidigare och under tiden entreprenören höll på är skamligt. Man har till och med givit subtila hot om att vi måste betala viten för att de inte fått leverera sin byggsats i tid vilket vid tidpunkten var enormt pressande och tvingade oss ta in advokat. Sedan dess har det inte varit mer prat om den saken och det skulle bara fattas annat.

  Byggprosessen är enormt pressande kanske särskilt för den byggherre som är medveten och kunnig (?). Och den risk man utsätter sig för både juridiskt, ekonomiskt och fysiskt/psykiskt är helt skev. Tycker faktiskt man kan ifrågasätta om privatpersoner ska låta bygga hus överhuvudtaget. Vi satsar hela vårt liv på alla nivåer men företagen på andra sidan kan gå ifrån borden med ett brännt självförtroende och förlorat aktiekapital på 50 tusen…den riskfördelningen är direkt osund! Går det åt skogen landar allt på den enskilde och de säkerhetsnät man tror finns under en dras bort en efter en…garbos “färdigställande” försäkring – vilket skämt! Århundradets bluff…den ger inte alls ett färdigställande. För vår del hade den inte ens ersatt oss att komma tillbaka till ruta noll. Skamligt och borde vara olagligt att få marknadsföra sig så.

  Hur gick det med betongen och fukten? En sak jag lärt mig är just kring netong och uttorkning. Det finns en enorm kompetensbrist i branschen – 99 av 100 tror att man vattna betongen efter gjutning men med cementas nya cement med flygaska som tillsats är det direkt fel och kommer leda till än längre uttorkning. För att klara 3 mån torktid behövs en betydligt kraftigare betong med längre VCT-tal än det som tidigare och nu varit standard (c25/30) i de flesta plattor. Hållfastighetsmässigt funkar det men ej uttorkning om byggtiden är kort. Kan ta 5-8 månader att komma ner i rätt fuktkvot.

  Hur gör man för att undvika sprickor i plattan när den brinner då? Jo man plastar in den med typ ångspärr och lägger på pressenningar. Då dunstar inte vattnet och det blir kvar i betongen i processen när den brinner första tiden.

  Oj, blev långt inlägg men finns väldigt mkt att informera om. Faktiskt så att jag funderat på att skriva en bok…hehe

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *