I valet och kvalet

Ja, nu är det verkligen valtider. De kanske allra roligaste valen står nu inför dörren. Det börjar närma sig slutfinish på bygget och jag tänkte lista några av de spännande valen vi ännu inte har gjort:

  • Takpanel – Vi har bestämt att vi skall ha takpanel i ryggåstaket och på loftet, nu har vi även spikat att vi kör panel i övriga tak även på nedervåningen. Det känns som ett homogent och ekonomiskt alternativ. Visst, det är lite dyrare materialmässigt men arbetsmässigt är det bara att spika upp och sen är det klart. Däremot så funderar vi på vilken takpanel vi vill ha, vitvaxad är redan spikad men frågan är hur tusan den ska se ut. När man tittar så är det spont hit och spont dit och ändspont där pärlspont här. Det är lite lurigt men jag tror att vi kommer köra på denna:
Vitvaxad spontpanel från XL bygg.
  • Golv – Här har vi inte alls funderat på vad vi vill ha. Det känns som att plånboken kommer få bestämma lite vilket typ av golv det blir. På loftet kommer vi ha flytande golv och har lagt golvspånskiva där. Nere vet i tusan vad det blir, det lutar dock åt någon form av flytande laminat där också. Vi vet dock från vår förra lägenhet att det var extremt dumt att ha laminat i köket, minsta lilla tapp och det var ett fint hål i golvet. Lite vatten på det och lyckan var enorm – inte 😀 Det gäller att antingen köpa ett så svinbilligt golv att man inte mår dåligt av att det går sönder eller satsa lite mer pengar nu för att kunna “laga” golvet om det skulle få någon skada. Har ni någon bra input i den här funderingen?
  • Kakel och klinker – Ja det här var verkligen en djungel. Att bara surfa in på någon av alla kakelsidor som finns kan ge men för livet. Det är helt sjukt vilket utbud det finns och hur ska man på något sätt kunna lyckas förstå vad som passar ihop? Vi har hört att ju större plattor man väljer desto större ser badrummet ut. Det är vi ju tämligen intresserade av eftersom vårt badrum bara är 2,3X2,2 meter. Vi vet att vi vill ha ljusgrå/grå lite större klinkerplattor på golvet och någon mellanstor vit platta på väggarna. Har ni någon bra rekommendation? Psst, vi behöver inte beställa förrän på fredag så det är inte alls bråttom 😉
  • Blandare – Detta är inte någon panik med men det är ju de här valen som är roligast så man vill ju hitta något snyggt både till badrum och kök.
  • Vägguttag – Här verkar det finnas en galen designmarknad där man kan hitta priser från 50:-/st upp till 500:-/styck. Det blir en liten mellanvariant för vår del tror jag men för den sakens skull inte alls lätt att välja.
  • Färg på kaminen – Vi har ju valt att köpa en Contura 556T Style och den kommer i både grått och svart. Vårt kök kommer vara grått så det kanske är klokt att matcha……eller bryta? Vad tror ni?
  • Takfläkt eller fläkt på kattvinden – Vi kommer ha utluft från badrum och kök och kommer därför sätta dit en alliancefläkt och koppla båda utluftskanalerna till en och samma. Frågan är om själva fläkten skall vara på kattvinden eller på taket. Utseende VS ljud, för- och nackdelar?
  • Badrumsinredning – Här finns det lite spännande val att göra, inte så många men ändå. Vi behöver välja kommod och duschväggar. De lutar åt en IKEA-kommod men vi vill ändå ha några snygga duschväggar som matchar det grå och vita som vi har i kaklen och klinkersen. Vi har spanat på några snygga duschväggar som har svarta profiler i sig. Det kanske kan vara något.
  • Räcke till loftet – För att undvika diverse dödsfall gör vi nog klokt i att ha ett stabilt och bra räcke på loftet. Här har vi funderat mellan metall och trä och inte riktigt landat in i vad som skulle passa bäst. Det känns som ett val man kan göra i ett ganska sent skede men det vore skönt att få inriktningen klar.
  • Trappa – Ja, det är nog inte så kul att använda stege i längden så vi behöver väl ta och börja fundera på en trappa. Det kommer bli en ganska brant variant då utrymmet är begränsat men det får gå. Hur var det nu förresten? Golv först eller trappa först? Nej, vi vill inte punktera golvvärmeslingorna 😀

Det här sammanfattar väl i stort de val vi ska göra nu. Sen kommer det tusen val till när huset är klart, men det får vi ta då 🙂 Har ni några val ni gjort som ni ångrat eller älskat? Är det något vi ska tänka på?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *