Huset har kommit

Tjingeling, nu var det minsann dags att skriva lite igen.

Det rullar på fort nu, i torsdags kom vårt hus, det är helt jäkla galet. Det ligger på riktigt nästan ett helt hus på vår tomt nu. Allt det vi drömt om, det händer på riktigt nu. Det är inte längre en dröm som eventuellt skulle kunna slå in någon gång i framtiden, det är dagens sanning och vi är mitt i det.

Ni som hängt med vet ju att det var lite oklart huruvida vi skulle få in lastbilen med huset hela vägen fram till tomten. Det har varit mycket fram och tillbaka och både Lundqvists trävaru och fraktbolaget har dividerat fram och tillbaka kombinerat med frekventa besök i Google maps. För att vara på den säkra sidan så bestämde vi till sist att vi tar en kranbil istället.

Vägen från Vitviken till vår tomt
Vägen från Vitviken till vår tomt.

Så kom dagen då allt skulle komma, hela ekipaget rullade in på Vitvikens parkering för att koppla av släpet och köra upp till vår tomt med det första lasset. Det var en mäktig känsla, det var väldigt många olika kollin på det flaket vill jag lova. Efter 1,5 timme var det första avlastat och det var dags att åka efter mer. Ytterligare 2 timmar senare hade kranbilen åkt fram och tillbaka någon gång till och det var dags för att lasta av det sista, takstolarna. Det var inte helt enkelt att hitta någon bra plats till dem, det fick till slut bli det träd vi tyckte såg stabilast ut och som kranbilen dessutom kunde nå. Allting lossades efter ett lossingsschema som skall underlätta för byggarna när dem sen drar igång.

Det mesta gick bra, några små transportskador hade det blivit men det värsta var nog ändå att fönsterpaketet var fullt i vatten, hur det nu hade gått till. Vi fick åka ut på kvällen för att försöka torka ur det så gott vi kunde och vi var dessutom snabba att rapportera in skadorna till Lundqvist utifall det skulle bli problem längre fram.

Vi var inte speciellt oroliga för regn eftersom prognosen såg bra ut och det hade ju inte regnat på minst en månad. Det har annars varit en stor oro eftersom alla våra delar är ogrundade och därmed inte speciellt bra skyddade. Men nog tusan ändrades prognosen snabbt och på lördagen kom ett hysteriskt hällregn. Som tur var hade vi uppbringat alla presenningar som vi kunde skaka fram från vår köra släkt. Vi var ute en bra stund på lördagen och säkrade upp så mycket vi kunde.

Allt verkar ha gått bra och idag fick vi veta att byggarna börjar på onsdag eller på torsdag, gissa vilka som kommer vara på plats då? 🙂

Just det, vi har hunnit med att bli lite nojiga då vi såg att avloppet i köket var uppdraget så att det skulle hamna i ytterväggen. Vi tänkte att det säkert gick bra att ha det så men efter lite googlande så var vi inte säkra längre. Som tur var hann vi snabbt få tag på Erik på Hultgrens Mark&Anläggning, han kunde snabbt lugna oss med att det var helt okej att dra upp avloppet på den varma sidan av väggen, puuh.

Snart dags att dra igång bygget, syllen bygger 172,5 så det blir att kapa ut någon centimeter på den.
Syllen bygger 172,5 så det blir att kapa ut någon centimeter på den.

Nu ska vi försöka fokusera lite på att få ordning på placering av fönsterna i badrum och i kök. Vi valde att Lundqvist inte skulle såga ut för dessa eftersom vi inte var helt hundra på exakt var vi ville ha dem. Vi var även lite oroliga att vi räknat fel på den ritning vi gjort så vi ville avvakta att huset kom upp och att det blev som vi hade tänkt. Det hade inte varit så hemskt spännande att få ett fönster inne i duschen eller bakom kylskåpet 🙂

Ja, så här går det till när amatörer ger sig på att vara byggherrar, kul är det men det är inte utan att man sover lite sämre än vanligt på nätterna, funderingarna blir ju inte direkt färre ju längre man kommer i processen. Förut har det bara varit planering och funderingar, nu är det på riktigt och varje beslut kommer spegla sig i vårt snart färdiga hus.

Ha nu en skön kväll så hörs vi. Hälsningar från Jannika, Andrei och Oliver på Gotland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *