Full fart med planeringen – det närmar sig

Hej på er, nu var det minsann dags att skriva igen då det hänt en hel massa saker sedan sist.

Det största och allra viktigaste är att vi nu fått startbesked, wihooooo. Varken jag eller Jannika var som sagt med på det tekniska samrådet, detta på vår kontrollansvariges inrådan. Visst hade det varit lärorikt och spännande att vara med men såhär i efterhand spelar det ingen roll, det viktigaste var ju att vi fick startbesked. På samrådet framkom att vi behöver lägga radonslang i grunden eftersom vi inte gjort någon radonmätning tidigare. Detta skulle inte innebära någon större kostnad så det får vara okej. Det är ändå lite märkligt med tanke på att ingen någonsin hört talas om att radon skulle ställa till problem här på Gotland. Nu är det bara att köra men vi gör nog klokast i att avvakta vintern även om det hade varit grymt kul att dra igång direkt.

Vi har nu fått startbesked för våra drömmars fritidshus i Åminne
Så fick vi äntligen startbeskedet föra att påbörja vårt bygge av fritidshus i Åminne på Gotland.

Vad har mer hänt sedan sist då?

-Jo, vi har finputsat planritningen tillsammans med vår ritare. Det känns som att det kommer bli superbra. Det finns ännu några små frågetecken, eller ställen där det måste stämma på centimetern för att helheten ska bli så som vi tänkt. De kritiska punkterna är ytterdörrens placering eftersom vi bara har några centimeter till godo för att trappen till loftet skall få plats. Sedan är det även placeringen av den rackarns kaminen. Där är det ju också supernoga att det blir rätt. I övrigt har vi fullt förtroende för vår markentreprenör som kommer göra alla avsättningar i plattan.

Vi har även börjat planera köket, det är ju en förutsättning att köksplaceringen är bestämd för att rören skall kunna dras rätt i plattan. I bilden längst upp i detta inlägg ser ni hur vi har tänkt med köket. Jag är dock inte riktigt nöjd med att kyl och frys är placerade längst till vänster i köket, det känns som att avslutet på köket blir för tvärt och det känns tillstängt bort mot den delen där vi ska ha matbordet. Kanske behöver vi ändra något där, har ni några förslag? Vi har även lite för lite förvaring i köket, kanske ska vi välja bort diskmaskinen för att kunna få ha kloka förvaringslådor där istället, hur hade ni tänkt? Till höger om passagen kommer vi ha vår braskamin, det kommer bli så himla mysigt och bra. Något som vi funderat lite på under köksplaneringen är egentligen placeringen av fönsterna mittemot köket, den placering vi valt sedan tidigare ställer till det något vad gäller möbleringen i vardagsrumsdelen av köket/storstugan. Man vill ju ha en mysig plats att krypa upp på samtidigt som man vill ha in så mycket ljus som möjligt. Kanske är det ändå bäst att låta fönsterna vara så som de är och att man får skaffa fina persienner eller liknande istället. Här ser ni hur det ser ut: (möblerna har vi bara puttat dit för att få en referens för våra möjligheter.)

 

Nåväl, köket och storstugan tror jag att vi skulle kunna fundera på i evighet. Vi har också haft en VVS:are på besök hemma hos oss för att diskutera lite inför husbygget. Han har gjort de andra husen bredvid vårat så han känner till det mesta därute. Nu väntar vi på en offert och så får vi se vad vi hittar på därefter. Naturligtvis försökte han sälja in golvvärme till oss, det är så svårt. Vi vet att det kanske skulle vara det allra skönaste att ha men vi vet inte om vi är beredda att ta den extra kostnaden.

Vi har även kontaktat vår stöttesten i hela projektet, Martin på Lundqvist trävaru (vår leverantör av huset). Han borde vara tämligen trött på oss nu men ger inte det minsta sken av det :D. Det vi bollade kring denna gång var de exakta placeringarna av fönster och dörrar, detta för att ha ett klokt underlag när vi spikar måtten för kök etc. Vi kommer även behöva få en ny fasadritning för den bakre långsidan eftersom vi byter ut ett 9/10-fönster mot ett 13/5 fönster i köket. Som tur är har bygglovsenheten sagt att denna ändring inte skall kosta något även fast de vill ha in den nya fasadritningen.

Vi passade även på att fråga vad spröjs skulle kosta till våra fönster, om vi skulle vilja ha ett kors på varje fönster skulle det totalt kosta cirka 4000:- extra, det känns som att det kan vara en riktigt bra investering. I övrigt stämde vi av när de senast ville ha våra slutgiltiga beslut kring val av takpannefärg, specialfönster, panelbehandling m.m. senast den 21/1. Det var mer eller mindre jag som krävde att få en deadline så att jag och Jannika verkligen kan ta och bestämma oss nu. Till slut måste vi ju bara bestämma att nu kör vi! Innan jag lade på med Martin pratade vi lite om att vi verkligen ville ha tjärvitriol på huset (vilket han tidigare avrådde ifrån), han sa att därför han gjorde det är för att träet kan röra lite på sig vilket gör att att omålade partier kan framträda. Detta var något han tyckte vi skulle ha koll på och måla i ifall vi valde tjärvitriol. Nu känns det plötsligt lite tryggare och vi väljer med 99% säkerhet att använda tjärvitriolen. Kolla på den här bilden och njut:

Bild lånad från tillverkaren av tjärvitriol (Auson)
Bild lånad från tillverkaren av tjärvitriol (Auson)

I övrigt håller vi på med att ta in offerter för el-arbetet och funderar kring annat smått och gått för att koordinera hela vårt projekt på bästa sätt.

Innan detta inlägg är helt slut så önskar vi er alla ett gott nytt 2019, vi är ganska säkra på att vårt 2019 kommer bli superbra.

Tack för att ni följer oss och lycka till med era byggplaner i framtiden. Vi hörs nästa år och då kommer vi faktiskt börja bygga, jaaaaaaaaaaaa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *