Fritidshus på Gotland

I det här inlägget kan du läsa mer om hur du skaffar ett fritidshus på Gotland.

Det finns många sätt att skaffa ett fritidshus eller en sommarstuga på Gotland på. Du kan antingen hyra på längre sikt eller köpa del i en av alla de andelsstugor som finns spridda över ön. Föredrar du att äga din stuga helt själv kan du hitta en via Hemnet, Blocket eller varför inte bygga den helt själv.

Vi har som ni säkert har koll på valt att bygga vår egen sommarstuga på Gotland. Från början letade vi efter sommarstugor på nätet men hittade ingen som var tillräckligt bra och billig. Vi ville inte heller ha ett renoveringsprojekt och valde därför att satsa på att bygga ett helt eget fritidshus.

Gotland är ett eftertraktat ställe att ha ett sommarställe, ett fritidshus eller en sommarstuga på. Med tanke på detta får man räkna med att allt är dyrare. Tomter är dyra, färdiga hus är dyra, det är hårt tryck på byggmarknaden vilket gör att hantverkarna blir svårfunna-samt dyra.

Vår jakt på tomt började på Hemnet men vi förstod ganska snabbt att det var inte där vi skulle börja. Vi gjorde tvärtom, vi åkte runt i massa olika områden på Gotland, vi var i Kvarnåkershamn, Bunge, Ljugarn, Åminne, Botvaldevik, Tofta, Fröjel, Eksta, Lummelunda, Hangvar och många fler. På något sätt fastnade vi får Åminne, en riktigt stugidyll med närhet till bad, fiske och natur och serviceorten Slite. Det var lagom långt från Visby och eftersom tomten låg på Gotland så skulle vi kunna nyttja vår kommande sommarstuga mycket och ofta.

Sagt och gjort, vi började leta lediga tomter i- och runt Åminne. Vi skickade brev till folk som hade obebyggda tomter, vi ringde och skickade sms och e-post. Inget napp, antingen ville de inte sälja eller så begärde de ett fantastiskt överpris. Vi tittade på några tomter i angränsande Botvaldevik men det kändes för långt bort. Vi tittade på Hemnet igen och hittade då en tomt som faktiskt låg i Åminne men som var utmärkt som att den låg i Gothem (vilket förvisso är sant). Vi åkte och tittade på den och på något sätt så växte beslutet fram. Det här var tomten vi skulle ha. En prutning och några hundra tusen senare så hade vi köpt tomten.

Så tänk på det när det gäller Gotland, försök hitta era favoritområden. Åk hit, åk runt och titta så mycket ni bara orkar. Kontakta markägare, skicka brev, dra ut listor från Lantmäteriet och följ både Hemnet och Blocket slaviskt. Vill ni ha tips på några riktigt fina sommarstugeområden på Gotland så är det bara att ni hör av er. Vi kan även hjälpa er med hur ni gör för att få ut listor med obebyggda tomter från Lantmäteriet, det är inte alls dyrt och det kan vara så värt det. Många ställen man känner till på Gotland är inte socknar och då är det svårt att få fram de lediga tomter som finns just på det stället. Om man tänker på Åminne t.ex. Vår tomt ligger 600 meter från Vitvikens strand och 660 meter från Åminnes strand. Vår adress till tomten är Gothem Magnuse XXX, hur lätt är det att förstå att tomten ligger i Åminne!?

Det underlättar mycket att ha en lokal kontakt på Gotland om du funderar på att bygga eller köpa sommarstuga. Kontakten kan tipsa om entreprenörer, markägare, sommarstugeområden. En bra kontakt kan även ge ett bredare perspektiv på hur de olika områdena upplevs, vem som bor där och hur rykte och stämning verkligen är. En lokal kontakt kan berätta om det planeras kalkbrytning eller byggande av avsaltningsanläggningar i närheten. Dessa två fenomen är faktiskt verklighet i Klintehamn och i Kvarnåkershamn för tillfället. Jag vet inte hur ni känner men vi skulle absolut inte vilja ha en sommarstuga någonstans där man inte får vara i fred och ha lugn och ro.

En väldigt viktig del i jakten på en gotländsk tomt eller en sommarstuga är att kontakta Region Gotland (Gotlands kommun). Gör detta i ett tidigt skede och glöm inte att fråga om följande:

 • Hur ser markförhållandena ut där du tänker bygga?
 • Planeras det några stora byggnationer i närheten inom en snar framtid?
 • Finns det möjlighet att koppla på sig på VA-nätet? (det är för närvarande begränsningar på södra Gotland)
 • Är området en genomfartsled för tung trafik kopplad till någon närliggande industri?
 • Hur är vattentillgången i området? (om du skall ha egen brunn)
 • Hur ser detaljplanen ut i området?
 • På vilket sätt behöver man radonskydda sin byggnad? (nya regler kring detta även fast radonrisken på Gotland är låg)
 • Finns det någon formlämning, vattenskyddsområde eller något annat i närheten som man behöver ta hänsyn till när man bygger?

Här kan ni läsa lite mer om hur vi gjorde för att hitta vår fritidshustomt på Gotland: https://stugbygget.se/tomtletandet-aterupptas/

 

Ett annat tips är att vara ute i god tid, det är en omöjlighet att gå från idé till egenbyggt fritidshus på mindre än 1 år, iaf här på Gotland. Moment som kan ta tid i processen är:

 • Att hitta en tomt – Utbudet är inte stort på Gotland, det är hård konkurrens om de attraktiva gotländska tomterna och budgivningarna skenar ofta iväg eller avslutas i ett tidigt skede med ett rejält överbud. Det krävs innovation, finurlighet, tålamod, energi och en himla beslutsamhet för att kunna hitta den perfekta fritidshustomten på Gotland.
 • Att få bygglov – I vårt fall gick det rekordsnabbt, vi hade vårt bygglov klart på mindre än 8 veckor men då skall vi ha i åtanke att vår tomt ligger utanför detaljplan samt att det fanns både ett utgånget bygglov och ett  utgånget förhandsbesked sedan tidigare. Om man lyssnar till hur länge folk får vänta så hör man allt från 6 månader till 2 år. Mitt bästa tips är att man är otroligt noga med att skicka in alla handlingar redan från början, det är begäran om kompletteringar som tar mest tid.
 • Att hitta entreprenörer – Det gäller att vara ute i väldigt god tid för att hitta lämpliga entreprenörer som kan göra de arbeten som krävs. Som jag nämnde tidigare så efterfrågan stor samtidigt som antalet entreprenörer inte verkar öka mätbart. Lyssna runt och lita på andras erfarenheter, gå inte bara på priset och tänk på att många entreprenörer faktiskt är uppbokade över 1 år fram i tiden.

Vi hjälper er gärna med tips för att hitta en tomt till sommarstuga på Gotland, ni kan kontakta oss här på bloggen eller via Facebook och Instagram.

Avslutningsvis vill jag och Jannika tipsa om Gotlands bästa områden för fritidshus eller sommarstugor (enligt oss iaf).

 • Åminne.
 • Gothem Hammars.
 • Boge.
 • Lummelunda.
 • Ireviken.
 • Burge.
 • Kvarnåkershamn.
 • Baju.
 • Ronehamn.
 • Hamra.
 • Grötlingboudd.
 • Eksta.
 • Sandviken.
 • Fårö – gärna runt Ekeviken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *