Förhandsvärdering – check!

Så himla skönt, förhandsvärderingen är klar!

Det är både spännande och utmanande när tiden inte riktigt är på ens sida, samtidigt som det är ett stressmoment så lockar det fram det bästa hos mig och Jannika. Bara man vill så går allt att lösa och det gick i lås även denna gång.

Det var viktigt för oss att få en värdering på minst 2 000 000:- samtidigt som vi inte ville ha någon glädjevärdering som är vatten värd när huset väl är klart. Det är otroligt viktigt att veta att man bygger nåt som kommer bli värt det man förväntat sig samtidigt som det i sig inte är det avgörande.

För att göra väntan mindre lång har jag och Jannika haft ett litet vad om vad värderingen skulle landa på, jag har gissat på 2 175 000:- med luftvärme och 2 300 000 med vattenburen golvvärme. Jannika har gissat på 2 000 000:- resp. 2 150 000:-. Läs vidare för att få se vem som kom närmast 😉

Det känns lite vanskligt det här med värderingar, man vill ju tro att valet av mäklare inte inverkar på resultatet av värderingen men jag är inte så säker på det. Denna fundering bekräftades även av “bank-Mikael” som varnade för att vissa mäklare ibland kunde lägga sig för högt i pris och att banken då inte trodde på dessa värderingar. Han nämnde inte någon specifik utan nöjde sig med att rekommendera Mäklarhuset som brukade ligga bra i nivå.

Jakten på en mäklare:

Jag och Jannika pratade lite om detta men enades om att vi väljer den mäklare som ligger bäst i pris för att utföra en värdering i kombination med ett seriöst och förtroendeingivande intryck. Det har varit mycket dribblande med priserna i jakten på en värdering. Kan tänka mig att det är mycket goodwill i detta, att alla mäklare har ett pris men att man kan anpassa det efter olika situationer.

Följande gotländska mäklare har vi kontaktat:

 • Svensk Fastighetsförmedling, de var osäkra på när de kunde ha en värdering klar varför dessa gick bort per omgående.
 • Mäklarhuset i Visby hade tid men låg något högt i pris (först fick vi ett pris på 3250:- och sedan sjönk det till 2500:- när vi pratade med en mäklare hos dem.)
 • Visbymäklarna hade semesterstängt.
 • Fastighetsbyrån låg för högt i pris för vår del.
 • Bostad&Öliv, även här var leveranstiden oklar p.g.a. sjukdomar.
 • Länsförsäkringar, de kunde erbjuda det lägsta priset, 2250:- (pris baserat på att vi är kunder hos dem.)

Följande mäklare har vi valt att inte kontakta:

 • HomeByDean, detta eftersom jag och Jannika sett att de mest förmedlar bostäder på södra Gotland vilket gör att vi befarar en värdering där de kanske inte har all områdeskännedom etc. Det kan visa sig att vi har fel i våra funderingar men valet blev i alla fall så.
 • ERA Visby, dessa har vi inte kontaktat, varför vet jag egentligen inte, det har bara inte känts rätt. Viktigt att poängtera är att de förmedlade tomten när vi köpte den och vi har inget att anmärka på hur de hanterade den förmedlingen.

Som ni kanske anar av listorna ovan så föll valet på Länsförsäkringar och “mäklar-Charlie”. Vi tog kontakt i mitten av förra veckan och redan idag var värderingen färdig, snyggt jobbat! Nu till det viktiga, hur gick värderingen?

Vi begärde en värdering med luft-luft-värmepump och en med vattenburen golvvärme. Dessa bakades in i samma och vi behövde således inte betala för båda. Vi vill hitta ett sätt att inte behöva bestämma oss för värmesystem redan nu så vi hoppas att banken blir nöjda med detta. Mellan dessa olika värmesystem fick vi, i förväg höra av en annan mäklare, att det brukar diffa 100 000:- till 200 000:- i värdering (det är sjuka pengar man dribblar med :o).

Grannarna på sidan av vår tomt har fått sina hus värderade till 2 300 000-2 800 000:-. Dessa hus/stugor är dock mindre än vad vi vill bygga men en av grannarna har ett attefallshus med i värderingen.

Resultat av förhandsvärderingen:

Vår förhandsvärdering landade in på 2 250 000:-, yes! Det roliga är att det blev samma värdering oavsett val av värmesystem. Detta var något Charlie motiverade med att det även går att använda en luftluft-värmepump som AC och det värderas högt somrar som dessa. Det fanns en del punkter i värderingen som vi inte har bestämt oss om ännu, detta gjorde att värderingen blev “väldigt försiktig”, som Charlie uttryckte det. Det känns grymt bra att ha marginalerna på vår sida.

Utdrag från värderingen:

Bedömning Följande frågor besvaras med poäng enligt skala 1-5. Där 1 är mindre bra och 5 är mycket bra.

 • Läge 1 2 3 4 5
 • Efterfrågan på orten 1 2 3 4 5
 • Bostadens skick 1 2 3 4 5
 • Planlösning 1 2 3 4 5
 • Materialstandard 1 2 3 4 5 (Sattes i underkant då Charlie inte visste vilka material vi skulle använda.)
 • Ortens allmänna utveckling 1 2 3 4 5

Om vår produktionskostnadskalkyl håller så har vi redan där ett plus på 650 000:-. Detta var ett riktigt bra besked även om det just bara är en förhandsvärdering, det skall ju göras en riktig värdering sen när fritidshuset är klart. Nu återstår att hoppas att “bank-Mikael” tror på denna värdering, det känns som att det inte skall vara några problem, andra mindre fritidshus i området har sålts för runt 2 000 000:- och de är runt 30 år gamla och är nästan hälften så små som det vi ska uppföra.

Det här känns så bra, det känns så värt den tiden vi lägger ner på att få allt så bra som möjligt. Nästa steg blir att leverera förhandsvärderingen till “bank-Mikael” och sedan vänta på ett -“ja” till byggkreditiv. En sak i taget, på måndag smiter jag till Nordea och sen håller vi tummarna för att även detta steg går smidigt 🙂

Glöm inte att dela inlägget om du gillar det vi skriver! Om du inte vill missa något inlägg från oss så prenumererar du på våra inlägg genom att klicka i prenumerations-formuläret längre upp till höger här på bloggen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *