Förberedelse inför inlämning av bygglovshandlingar

Hej på er, hoppas ni hade en skön dag igår och att ni även fått en del regn och åska!? Vi hade det super på Takida-konserten igår och Oliver blev bortskämd hos sin fammo, precis som det ska vara när mamma och pappa är på äventyr.

Dagens regn gjorde att jag hamnade här vid datorn och började rota lite i Lantmäteriets e-tjänst där man kan se alla uppgifter som rör ens egna fastigheter. Det visade sig finnas sig finnas en hel del information där som vi kan dra nytta av. Alla förrättningar och servitut fanns att ta del av, likaså kartor och annat smått och gott.

Vi är ju snart redo att ta itu med bygglovet, det vore så skönt om allt blev rätt från början så att vi inte behöver komplettera med än det ena, än det andra.

Lånade en Eniro-karta och kladdade lite på, här kan ni se avstånden till de båda stränderna samt till en grym plats för öringsfiske. Vi älskar närheten till ovan nämnda samtidigt som vi kommer få lugn och ro på den lugna grusvägen i skogen där tomten ligger:

Nära till strand och fiske, vår fritidshusdröm
753 meter till Vitviken (strand), 914 meter till Åminne-stranden och 2,65 kilometer till öringsfiske. 

Vi behöver även fundera över husets placering, våra närmaste grannar har gjort det enkelt för sig och har placerat sina fritidshus cirka 5 meter från tomtens bakkant och i centrum. Vi har söder mot tomtens “framsida”, mot vägen och således öster mot tomtens högerkant om man står på lilla grusvägen. Altanen behöver alltså hamna på husets västra gavel med en liten utbyggnad mot den södra delen.

Sovrummen har vi placerat åt nordöst för att få dem så svala som möjligt på sommaren och storstugan hamnar således med vardagsrumsdel åt sydväst och köksdel åt nordväst. Det känns som en ganska tråkig planering men det vore nog “tjänstefel” att göra på något annat sätt.

Vad vi även behöver fundera på är om vi ska ha fler byggnader på tomten så småningom, kanske ett attefallshus, en friggebod eller en redskapsbod. Kanske ska vi hyra ut attefallshuset och då vill vi inte ha någon insyn från fritidshuset. Byggnaderna får man ta först, det är så lätt att det spårar ur och jag och Jannika plötsligt sitter och pratar marksten och grusgångar. Det man kan ta in i ett tidigt skede är var parkeringsplatsen ska vara, den i kombination med tomtens byggnader får bli det prioriterar nu.

Det kliar i fingrarna, vi vill bara komma vidare och ta nästa steg i projektet, det hänger just nu på när förhandsvärderingen är klar. Vi hoppas på besked i morgon.

Hör gärna av er med tips och funderingar eller frågor.

 

/ Andrei och Jannika

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *