Fääääärdigt

Wohoooo, vi är färdiga, det är besiktat, godkänt och klart och häromveckan fick vi slutbeskedet. ÄNTLIGEN!

Det är en fantastisk känsla att det äntligen är klart, det har varit en låååång resa, det var ganska precis 1 år sedan spaden sattes i marken och nu är vi färdiga.

Slutspurten har varit intensiv och naturligtvis har det varit en del saker som inte riktigt gått som det var tänkt, men vad gör väl det nu när det är klart!?

Det är inte helt spännande att se över budgeten såhär när vi väl är klara, vi landar någonstans på 18500:-/m2. Det är faktiskt inte så farligt men betydligt mer än vad vi räknat med. Å andra sidan, som jag tidigare nämnt, så har vi hunnit med många dyra tillval under byggtiden. Det är lätt att kosta på sig lite extra när man ser möjligheten. T.ex. så har vi valt:

  • Fiber.
  • Luft/vatten-värmepump.
  • Loft.
  • Helkaklat badrum.
  • Klinker i hallen.
  • En riktig måttbeställd trapp.
  • Kamin.
  • Duschväggar.
  • Stålräcke på övervåningen.
  • Hysteriskt många eluttag och ett skensystem i ryggåstaket.

Slutspurten på bygget var smått hysterisk, snickarna behövde mer tid än beräknat och mer tid var ju lika med mer pengar, vi bokstavligen såg pengarna flöda men vad hade vi för val!? Det var bara att låta dem göra färdigt, annars skulle det nog aldrig blivit klart. Det är så mycket fix och pill innan det är helt klart. Men det är klart, vi förstår ju att de vill lämna från sig ett bra jobb.

Slutsamrådet gick som en dans ända tills vi kom till den där rackarns radonen. Vi hade bestämt med bygglovsenheten att vi skulle lägga slang i grunden och det skulle räcka. På slutsamrådet visade det sig att det inte räckte, de ville att vi skulle presentera en mätning istället. Vi hade missat mätningssäsongen med 2 dagar när det här uppdagades men efter en hel del bollande fick vi okej på att göra en korttidsmätning och den visade såklart ingenting. Därefter fick vi snabbt vårt efterlängtade slutbesked.

Sedan var det dags för besiktning, besiktningsmannen hittade runt 10-12 punkter som snickarna fixade till i en väldans hast på en dag. En av punkterna var dock snäppet värre, det var lite för mycket lutning på en vägg, inget som innebär några konstruktionsmässiga problem utan mer en lutning som skulle kunna vara lite irriterande om man ställer något högt mot just den väggen. Den punkten väntar vi ännu besked på kring hur det ska åtgärdas.

Vi har köpt våra första möbler och har till och med hunnit sova några nätter i stugan, det känns ovant men ändå så rätt. Ju mer saker vi får på plats desto bättre kommer det kännas.

Det har varit lite, lite strul med värmepumpen. Den har slagit ifrån någon gång då den klagar på dåliga flöden i systemet. Det blir att ringa installatören i morgon och förhoppningsvis hittar vi en bra lösning på det med.

I morgon fortsätter en annan firma med finplaneringen i trädgården. Vi skall inte göra något avancerat, ha en parkering, grusa upp för framtida altan samt göra en grusyta framför ytterdörren. Vi får börja där och sen försöka pyssla lite på egen hand när vi har tid och lust 🙂

Det finns nog mycket mer att skriva om men det här får duga för nu, tack alla ni som hängt med på den här resan. Vad som händer med den här bloggen framöver vet vi inte men än är det inte slut, det lovar vi 🙂

Hälsningar Andrei, Jannika och Oliver

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *