En fritidshusdröm tar sin början

Det var sommar, året var 2017, semestern hade precis börjat. Plötsligt fanns det tid att fundera, tänka, drömma och göra sådant man inte tar sig tid till under resten av året. Jag och Jannika hade intagit vår bästa tänkarplats, sängen.

Vi pratade om allt mellan himmel och jord och helt plötsligt gled vi in på att prata om hur mysigt och avkopplande det vore med ett fritidshus. Vi pratade om allt vi kunde göra om vi hade en egen liten oas på landet. Vi kände hur skönt det skulle vara för Oliver, han skulle kunna ha en egen studsmatta, pool och sandlåda. Vi ville ha ett hus nära havet, det skulle inte vara så stort och det skulle framförallt vara lättskött.

Vi visste att det inte skulle kunna bli verklighet, vi var nästan maxbelånade och det skulle nog få förbli en dröm för många år framåt. Men så slog det oss, om vi skaffade en tomt så kunde vi ju bygga en sommarstuga när vi väl fick råd. Vi hade ju ingen chans att köpa ett fritidshus direkt så en tomt kunde vara en bra början.

“Bank-Marie” hade bytts ut till “bank-Karin” och hon fick sig ett samtal per omgående.

-Nja, sa hon. Vad har ni för planer? När ska ni bygga? Vi kan inte låna ut pengar till ett fritidshus så som det ser ut nu.

Vi sa som det var, att vi visste att vi inte kunde bygga på länge men att vi ville ha ett lånelöfte till en tomt så att vi åtminstone kunde säkra en grymt bra förutsättning till att såsmåningom kunna bygga något.

-Ok, sa Karin. Ni får låna 500 000:- till en tomt, men då ska ni veta att det är stopp där.

Överlyckliga vi började leta efter tomt, det var inte det enklaste. Jag ville ha en tomt nära havet medans läget inte spelade så stor roll för Jannika, hon ville att det skulle vara lugnt och fridfullt. Hemnet-appen gick varm, vi tittade på tomter i Västervik, Oxelösund, Ronneby, nära de småländska sjöarna och på den gotländska landsbygden.

Det var inte lätt att matcha våra önskemål med den budget vi fått från banken, det var snarare omöjligt. Hittade vi något vi gillade så kostade de tomterna runt 1 000 000:-. Vi var ett tag väldigt nära att köpa en tomt i Blankaholm, en bit utanför Västervik. De tomterna låg 400 meter från vattnet och kostade inte mer än 400 000:-. Något fick oss dock att välja bort dessa, om det var avståndet till Gotland eller om det var känslan av något var fel med de tomterna vet jag inte, det kändes bara inte helt rätt.

Vi var och tittade på en tomt i Kvarnåkershamn, cirka 5 mil från Visby. Den tomten låg 600 meter från vattnet i ett typiskt sommarstugeområde. Den var 1500m2 stor och låg på en lugn återvändsgata mitt  i den gotländska barrskogen. Den hade egentligen passat oss perfekt men det var något som inte kändes rätt. Tomten var ganska svårbyggd och sluttande, dessutom planerade Region Gotland ett hysteriskt stort bräckvattenverk i närheten. Tomten låg ute för 465 000:-, vi kastade dock ändå in bland de lamaste skambud man varit med om, 280 000:-. Tomten hade ändå legat ute länge och vi tänkte att vi kunde chansa, säljaren ville naturligtvis inte sälja och efter säljaren även nekat vårt sista bud, 340 000:- så gav vi upp den tomten. (Som kuriosa så såldes tomten sedan för begärt pris till annan köpare).

Hösten kom, drömmen svalnade – likaså Hemnet-appen. Det är nåt speciellt med hur man fungerar. Det borde vara lika intressant att leta fritidshus även på vintern, det kommer ju en sommar igen, men på något sätt stänger hjärnan av allt som kan relateras till sommaren. Vi gick in i ett vintermode och vårt framtida fritidshus kändes mer och mer avlägset.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *