Fanns det V/A på tomten?

Okej, nu hade vi alltså hittat en tomt vi ville ha. Men det är ju inte bara att köpa den rakt upp och ner utan det finns en rad olika saker att tänka på och som man behöver väga in i helheten. Det första vi gjorde var att undersöka hur vatten – och avloppslösningen var.

Något av det viktigaste att ha koll på är hur vatten- och avloppslösningen ser ut på den tilltänkta tomten. Här kan det gömma sig stora utgifter som man lätt kan missa (hade vi fått höra.) I mäklarannonsen stod det att det saknades både vatten och avlopp. För att undersöka möjligheterna för kommunalt vatten och avlopp hörde vi då av oss till Region Gotland. Det visade sig dock då att det redan fanns ett godkänt enskilt avlopp med följande lösning:

  • Egen borrad brunn.
  • Septiktank tänkt för vakuumtoalett.
  • Gemensam pump och infiltration för dagvatten.

Det var ju riktigt bra och det visade sig att det inte alls var längesedan man hade gjort i ordning brunnen och gemensamhetsanläggningarna. Kanske hade mäklaren missat detta och kanske var det även anledningen till att tomten inte blivit såld. Det enda som var negativt var att den gemensamma pumpen till infiltrationen (som man delade med grannen bredvid) stod på vår sidan tomtgränsen. Hur som helst kändes det här som en bra lösning eftersom det visade sig att det inte fanns kommunalt V/a i närheten.

Region Gotland meddelade att det fanns ett godkänt dricksvattenprov och det i kombination med att vi visste att grannarna hade samma lösning som verkade fungera, gjorde att vi kunde känna oss trygga på den här punkten. Om det inte hade funnits grannar som använt samma lösning så hade vi nog gjort ett nytt vattenprov innan vi bestämde oss. Nu är vi ju 99% säkra på att det finns vatten med god kvalité.

För att ta steget lite längre undersökte vi med Region Gotland hur den allmänna grundvattentillgången var i Åminne med omnejd, även den visade sig vara god. Vi var nöjda med beskeden vi fått och kunde därefter börja fokusera på nästa punkt i vår tomtundersökning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *