Bygglovet hänger i luften

Hej allihopa! Ja, ni börjar faktiskt bli många som följer vår blogg nu, det är superkul 🙂 Det händer faktiskt en hel del vad gäller vårt stugbygge nu. Här kommer en liten nulägesrapport:

Bygglovet:

  • Den 3/10 fick vi ett mejl där Region Gotlands bygglovsenhet bedömde att ärendet var komplett den 26/9.
  • Vi har fått en handläggare i ärendet.
  • Vi har blivit ombedda om ytterligare en komplettering efter bygglovsenheten bedömt att ärendet var komplett. Dock har vi efter mejlväxling med bygglovshandläggaren kommit fram till att denna komplettering inte behövs (skönt med tanke på att ärendets “komplett-datum” då hade skjutits fram). Ärendet kommer ju inte in i kön förrän det är komplett.
  • Häromdagen fick Jannika hem det brev som går till vår tomts angränsande fastigheter, även kallat “grannutskicket”. Det var väldigt snabbt jobbat får jag säga. Nu har alla grannar fram till den 29/10 på sig att komma med synpunkter på vår bygglovsansökan, måtte de låta bli 🙂

Byggsatsen:

Vi har slängt i väg ett långt mejl till Lundqvist´s trävaru (dem vi köper byggsatsen av), vi kände väl att det var onödigt att låta dem vara sysslolösa så de fick en hel del att bita i. Vi frågade efter lite priser på olika tillval och annat valbart utifall vi skulle se att vi har utrymme i vår budget för detta. Det vi frågade efter var bland annat:

  • Vad grundmålning av panel skulle kosta.
  • Vad materialsats till husgrunden skulle kosta.
  • Vad våra specialritade fönster i gavelspetspanelen kommer kosta.
  • Vi ville även ha hjälp att räkna på vilka exakta innermått vårt beställda skal kommer ha. Detta för att kunna få planlösningen exakt, detta blir ju en förutsättningen för att en klok grundritning skall kunna göras.
  • Vad det skulle kosta att byta ut träfönsterna mot aluminiumfönster.

Det är tur att Martin hos Lundqvist är så trevlig och lugn, vi uppskattar verkligen all hjälp vi får. Förhoppningsvis får vi svar på alla frågor redan på måndag.

Solpaneler:

I brist på annat att göra så har vi börjat fundera på solpaneler, det hade varit en riktigt grym sak att ha. Vi har kontaktat ett nystartat företag som ska kika på våra möjligheter och vad vi kan ut av det. Det känns som att det verkligen ligger i tiden med solenergi, nu är det dessutom åter tillåtet att installera solpaneler med målet att även kunna sälja överflödig el till elbolaget. Detta var inte tillåtet på Gotland under förra hösten eftersom vi har så undermåliga elkablar till ön. Nu har väl Energiinspektionen sagt i från att GEAB (vårt lokala elbolag) inte kan hindra detta vilket är bra. Man får bara passa sig så att man inte producerar mer el än vad man förbrukar, det är ju inte tillåtet. Det ska bli mycket spännande att se vad vi landar i kring detta.

Offerter på markarbete och husgrund:

Vi har på allvar börjat ta in offerter för de markarbeten vi ska göra på tomten, vi har skickat till ett betydande antal gotländska entreprenörer. Återkopplingen har varit sådär men det har inte gått så många dagar sedan vårt utskick. Vi hoppas på att få kontakt med en billig men bra entreprenör, oväntat va? 🙂

Fritidshusprojektet i stort:

Det ska bli oerhört spännande att se var detta slutar, det känns som att vissa bitar går jättesmidigt medan vissa bitar verkligen ställer till förtret. En stor drivkraft för oss i detta projekt är att få allt till ett så billigt pris som möjligt utan att tumma på kvalitet. Vi kommer garanterat att missa saker, vi kommer säkert att få betala både en och två läropengar men vi är säkra på att vi kommer lära oss så otroligt mycket av det här.

Det är verkligen en stor förmån att få rodda detta helt själva, ibland får man nypa sig i armen. Vi bygger tamejtusan ett hus, från start till mål. Det kommer vara vårt hus, vi har bestämt hur det ska se ut, vi har bestämt var det ska ligga och vi kommer få bo där. Vi har sparat hysteriskt mycket pengar för att kunna göra det här. Det är sjukt!

Nehej, vad säger ni? Ska vi ta fredagkväll i soffan framför Idol? Det tänkte iaf vi göra. Ha en skön helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *