Bygglovet är klart

Så är äntligen, eller redan ska jag kanske säga, bygglovet klart. Det har gått så himla snabbt och det är riktigt skönt. Vi hade räknat med 5-6 månader och har varit riktigt oroliga att det inte skulle vara klart när huset kommer i maj. Vi var inte alls beredda på att beskedet skulle komma nu så vi har nog inte riktigt smält det ännu. Men vi är jätteglada och nu finns det egentligen inga hinder kvar, vi kommer få vårt fritidshus. Banken har sagt sitt och bygglovet är klart, det ska bara till ett tekniskt samråd innan vi får startbesked.

Vill rikta en stor eloge till Region Gotland som skött det här riktigt snabbt och smidigt. Det fanns förvisso både ett utgånget förhandsbesked och ett utgånget bygglov på tomten men det skall ju ändå rulla igenom alla steg på nytt. Vad innehöll då bygglovet?

-Jo, det var några punkter som vi inte riktigt hade räknat med, man har helt plötsligt ställ krav på att antingen bygga radonsäkert eller radonskyddat beroende på risknivå. Detta är något som inte står med i de bygglov som beviljats på tomterna bredvid men vi får väl skylla oss själv eftersom vi ställde frågan till Region Gotland under pågående handläggning. Man lade också till en skrivning om att septiktank och vattenbrunn låg lite för nära varandra men om de redan var anlagda så var det okej.

I övrigt var det inget konstigt. Vi ska kontakta vår kontrollansvarige i veckan och planera för det tekniska samrådet. På samrådet skall följande tas upp:

 1. Arbetets planering och organisation.
 2. Genomgång av byggherrens förslag till kontrollplan.
 3. Genomgång av handlingar i ärendet.
 4. Uppgift om färdigställandeskydd.
 5. Hur tänkbart farligt avfall ska hanteras.
 6. Behov av utstakning eller kontrollmätning av byggnad.
 7. Behov av arbetsplatsbesök.
 8. Behov av ytterligare handlingar inför beslut om kontrollplan eller startbesked.
 9. Behov av ytterligare tekniska samråd eller andra sammanträden.
 10. Krav på tillstånd av eller anmälan till någon annan myndighet.
 11. Övrig information.

Det kan vara skönt att vi kommer väl förberedda så att vi slipper ytterligare möten som vi säkert kommer få betala för.

Som jag skrev tidigare, det känns ibland som att det här inte är sant, det är i alla fall nästan för bra för att vara sant.

Önskar er alla en fortsatt skön så hörs vi snart igen 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *