Bygglovet är äntligen inlämnat

Puuuuh, äntligen är det klart och det så sjukt skönt!

Det har varit en härlig pärs att ta sig igenom och nu har vi klarat av även denna milstolpe, vi är inte hundra säkra på att det blivit rätt men vi har gjort precis så gott vi kunnat och åker vi på kompletteringar så får det vara så. Det har tagit ungefär 4 veckor att samla ihop allt som behövs till bygglovet på det sättet Region Gotland vill ha det. Bara en sån sak som att alla bifogade filer måste vara i PDF-format. Det är inte så himla enkelt när man inte har något klokt dataprogram eller en scanner som fixar pdf:er.

Det krångligaste var nog att man skulle ange 3 olika typer av areor, det var byggnadsarea, bruttoarea och boarea. Man skulle ta hänsyn till både invändiga och utvändiga mått och när man skulle mäta boarea så skulle ju även loftet vara med. Där fick man bara mäta den boarea som hade minst 190cm i takhöjd, fantastiskt enkelt. När jag som bäst svor över alla märkliga uträkningar så kom jag att tänka på vad vår KA sa, nämligen: -“Alla ska kunna lämna in ett bygglov men på Region Gotland så är verkar det inte som att det är så”. Han menade på att det ställs alldeles för höga kunskapskrav på den som ska ansöka om bygglov, detta har i sin tur lett till att fler och fler behöver ta till professionell hjälp vilket i sin tur såklart kostar pengar. Det har väl med tillgänglighet att göra, att alla skall kunna men jag vetitusan om det verkligen är så. I så fall känner jag mig väldigt okunnig i detta fall.

Utöver alla areor var det frågor om färger och storlekar, om materialval och avstånd, om vägar och vatten, om sopor eldstäder och om en hel massa spännande saker. Vissa saker vet vi inte riktigt hur vi vill göra med så vi fyllde helt enkelt i utifrån hur vi känner idag. Förutom all fakta så ville Region Gotland ha så många bilagor så man blir aningens knäsvag, jag tänkte bjuda på en liten lista av alla bilagor vi skickat med:

  • Situationsplan.
  • Fasadritningar.
  • Planritning, takplanritning samt den egenritade planritningen så man kan se rumsuppdelningen.
  • Grundritning.
  • Takstolsritning.
  • Sektionsritning.

Måtte det ändå vara tillräckligt! Från detta moment i vår fritidshusdröm tar jag med mig följande mantra:

“Räkna med att saker tar dubbelt så lång tid som du tänkt dig”

 

Nu kan jag med gott samvete åka till Örebro för några dagars fortbildning med jobbet, det ska bli grymt kul men jag kommer sakna Jannika och Oliver i massor.

Har du någon riktigt skön bygglovshistoria att dela med dig av så är vi mottagliga nu, hade det varit i förrgår så hade det nog varit droppen 🙂

Trevlig kväll på er och tack för att just du läser vår blogg 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *