Bygglov – vilka möjligheter fanns?

Nästa steg fram till tomtköpet var att undersöka hur det såg ut med bygglovsmöjligheterna. Det visade sig vara både enkelt och svårt på en gång. Vi tog tidigt kontakt med Region Gotlands bygglovsenhet för att fråga om området. Här fick vi veta en hel del matnyttigt, det hade till exempel funnits både förhandsbesked och bygglov beviljat på vår tomt, dessa hade dessvärre gått ut men vi begärde ändå ut handlingarna för att få ett hum om vad som kunde vara möjligt att bygga.

Området låg utanför detaljplan vilket kan vara både bra och dåligt, områden som ligger utanför detaljplan kan tydligen vara lite vanskliga att bygga på om andra redan byggt där. Bygglovsenheten brukar då bedöma den övriga byggnationen i området som då anses som trendsättande. Den här tomten var den enda av fyra i området som inte var bebyggd, de övriga tomterna bebyggda med 1,5-plans trähus med stående panel på runt 60m2 med loft. Det var inte helt fel, det kunde vi tänka oss. Även om vi hade kunnat få bygglov för något avvikande så var det inget vi kunde ta för givet, därför var det viktigt att den befintliga bebyggelsen var ungefär så som vi ville ha det.

När vi begärde ut förhandsbeskedet och bygglovsbeslutet fick vi fram en del namn som varit inblandade i alla fyra tomterna. Det var då vi förstod att någon styckat av dessa fyra tomter samtidigt och då sökt likadana bygglov för alla fyra tomterna. Denne någon var Kurre, vi kontaktade honom ganska så omgående för att få veta historien bakom tomterna, vi tänkte att det kunde vara både intressant och informativt, kanske kunde vi få veta något vi inte hade tänkt på. Vi pratade en god stund och det kändes väldigt tryggt och bra. Vi fick veta en tragisk historia bakom den tomt vi hade siktat in oss på, det hade inte blivit som det var tänkt för det paret som ägt den innan oss. Överlag verkade dock allt som Kurre sa vara bra, han lät även meddela att han hade en vakuumtoalett som den som köpte tomten skulle få, perfekt tänkte vi.

Vi talade ett par gånger till med bygglovsenheten på Region Gotland eftersom vi hörde från Kurre att någon fått avslag för att bygga med större byggyta än 65m2. Det var snurrigt, det blev många olika besked, jag tror jag talade med Regionen ungefär 10 gånger innan en av det mest rutinerade handläggarna ringde upp. Så som han såg det var det inga problem att bygga 200m2 om man så ville. Vi pustade ut, skönt, vi är inga större fantaster av trappor och loft och ville helst bygga 1-plans fast då med lite större byggyta än 60m2.

Så långt, så väl, ingen krock mellan våra planer och bygglovsenheten.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *