Bygglov, bygglov och bygglov

Hej hopp!

Ja, just det! Bygglov är ungefär det enda som snurrar i våra huvuden nu. Det är inte lite saker som ska ordnas med för att kunna skicka in en bygglovsansökan och det kommer garanterat ta ett litet tag. För vår del innebär det att ordna med:

  • Kontrollansvarig.
  • Situationsplan.
  • Husritningar.
  • Planlösning.

I nästa skede kommer vi även behöva ordna med ritningar till betongplattan samt en detaljerad planritning inklusive en teknisk beskrivning. Vi hoppas verkligen att vår kontrollansvarige kan hjälpa oss med så mycket som möjligt.

Situationsplan

Hur som helst, jag har försökt göra det enkelt med situationsplanen, jag snodde helt sonika den situationsplan som låg till grund för det tidigare beviljade bygglovet som gått ut. Den fick jag ut från Region Gotland så det var väldigt smidigt. Sen var det klippa, klistra, kopiera och måla som gällde. Jag blankade vår tomt på kartan och ritade sedan in huset på den plats vi vill ha det, osäker på att det är ok hos Region Gotland men jag hoppas det.

Kontrollansvarig

Vi har även fått tag på en kontrollansvarig, tror vi iaf 🙂 Det visade sig vara lite krångligt att hitta en kontrollansvarig, vi gick in på Boverkets sida för där kunde man se vilka som var certifierade på Gotland. Sedan började vi ringa runt, en del tog inga privata uppdrag, en del kostade 25 000:-, en del jobbade bara på timme, en del hade vi hört mindre bra saker om. Det blev ett virrvarr och det var svårt för oss att sortera ut vem vi skulle välja. Något som oxå var svårt för oss var att veta vad vi kan förvänta oss av en kontrollansvarig, vad kan/måste en sådan hjälpa till med? Det var också luddigt att jämföra priser eftersom det ingick mer hos vissa än hos andra.

Det hela slöt med att jag frågade en på mitt jobb (han är kontrollansvarig) om hur man skulle tänka. Han rekommenderade några namn som han visste var bra och billiga och vi började ringa runt igen. Till slut så hade vi fått en bra kontakt och det kändes rätt i magen. Priset var 500:- exkl. moms/timme, det kändes som ett väldigt bra pris och vi har nu etablerat kontakt med honom. Förhoppningsvis är det problemet nu löst och vi är då ett steg närmare att få lämna in bygglovet 🙂

Vi kämpar på och det är fantastiskt roligt, vi lär oss otroligt mycket på vägen och vi får en inblick i hela processen som vi aldrig skulle ha fått om vi köpte ett färdigt paket.

Nu blir det lite familjetid men familjedag på Kneippbyn med mera, Oliver ska för första gången få se Pippi-teatern, han är sjukt taggad. Faktum är att jag heller aldrig sett den så det ska bli kanonkul. Kanske skriver vi lite mer senare i kväll, om inte så får ni ha en skön lördag och en fantastisk helg!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *