Bygget rullar på

En vecka har gått sedan sist, en hel del har hänt. Byggarna har bland annat börjat på monteringen av huset, de började i onsdags och har på 3 dagar fått upp alla väggblocken och i morgon ryktas det om att dem ska börja med taket. Jag vet faktiskt inte hur många de är som är där och jobbar, det gör det också svårt att veta när de planerar att vara färdiga med stommen. Måste komma ihåg att fråga i morgon så att vi kan planera för resten av våra kära hantverkare.

Det som är mest akut nu är att få ordning på ventilationen. Som ni vet så har vi velat mycket vad gäller värmesystem och även vad gäller ventilation. Värmesystemet har vi ju bestämt att det blir en luft-vatten men det är sjukt svårt att välja ventilation. Någonstans känns det overkill att välja FTX eftersom det är ett fritidshus, med FTX skulle vi dessutom behöva bygga en massa ventilationskanaler eftersom vi har extremt dåligt med utrymme så som vi planerat. Det lutar mer åt en alliansfläkt som vi sätter på taket och som suger både från kök och badrum. Men för att veta vad vi pysslar med så har vi tagit kontakt med Region Gotlands klimat- och energirådgivare; Anna Bäckstäde. På tisdag har vi en date med henne och det är bara att hoppas att vi är inne på rätt spår och att hon inte kommer med några tips som är ogörbara med tanke på att vi kommit så långt i processen :O Sen är det bara att hålla tummarna att vi kan få tag på någon som kan dra ventilationsrören inkom kort så att det inte blir en showstopper. Förresten; Har ni också problem att skriva ventilation på tangentbordet? Jag skriver tamejtusan fel varenda jäkla gång :O

Virket verkar ha klarat sig bra där det ligger och där det sitter, detta trots en hel del regn. Vi hade egentligen tänkt måla nu i helgen men när vi var ute och rekade så upptäckte vi ett helt gäng vita fläckar på panelen. Efter lite forskande så visade det sig vara någon form utav latexgrejsimojs som tillverkarna lagt på framförallt över kvisthålen. Vi hade riktigt mycket tur som ändå bestämde oss för att kolla upp vad det var och hur tjärvitriolen skulle kunna tänkas reagera på det. Det visade sig nämligen att det skulle vara vitt i all evighet om vi hade strykt på tjärvitriol där. Tydligen så var detta något som användes när man skulle grundmåla, då skulle det inte synas efter några strykningar men i vårt fall hade det som sagt blivit ödesdigert. Vi var bra oroliga ett tag men nu känns det som att vi har en lösning på plats, det blir ungefär 20 panelbrädor som snickarna kommer få byta ut. Vår leverantör; Lundqvist trävaru, har varit klippor i detta. De tog helt på sig skulden för detta och medgav att tanken naturligtvis inte var att lägga på denna behandling när lasyr skall användas. Sent i fredagskväll hör deras försäljningschef av sig med besked om att de kommer se till att allt blir åtgärdat. Precis såhär ska ett seriöst företag agera, snyggt jobbat Lundqvist-gänget! Nu håller vi verkligen tummarna för att panelen inte tar mer stryk av regnet, vi vill ju måla så fort det bara går. Ha nu en fortsatt skön söndagskväll och håll utkik efter fler bilder i veckan, här kommer ett smakprov från veckan som gått 🙂

6 svar på ”Bygget rullar på”

 1. Spännande att höra vad ni kommer fram till gällande ventilationen.

  Följer för övrigt allt ni skriver med spänning. Vi är i startfasen av processen att bygga fritidshus och eftersom vi vill bygga ungefär lika stort och har liknande budget lär jag mig mycket här. Vi har också blivit rekommenderade ftx-system, men det var folk som bygger året-runt-hus så intressant att höra vad ni kommer fram till.

  1. Hej! Va roligt att ni följer oss :)! Vi hoppas få veta så mycket som möjligt imorgon på mötet med region Gotland och att vi kommer kunna komma fram till ett bra beslut efter.
   Det är svårt att veta vad man skall välja och är en svår balansgång då vi vill ha det så bra som möjligt men ändå prisvärt för det användningsområde vi har.
   Var ska ni bygga någonstans? Har ni kollat på någon leverantör?
   Kul att ni gillar vår blogg! Hälsningar Jannika och Andrei

   1. Tack för svar. Vi bygger i Roslagen. Vi träffade en lokal byggare i helgen och han menade på att det kunde räcka med ventiler. Känns ganska skönt att stryka budgetposten för ftx-system eftersom vi fick in en del nya poster efter mötet.

    1. Åhh, jag förstår att det känns skönt, såg du vårt inlägg med mötet med klimat-och energirådgivaren? Hon sa i princip samma, om det är fritidshus och bara fritidshus så är det inte värt att satsa på FTX ☺️ Vad tillkom för poster som ni tänkt på? Har ni bra läge på tomten? Hälsningar Andrei

     1. Hej igen!
      Hade missat att ni svarat och sen har ni ju postat lite fler inlägg också. 😄 Kul att följa. En post som vi missat att lägga in var trappa. Visst skulle ni ha övervåning också? Sedan hade jag också blandat ihop brunnarna, vi behöver både avlopp- och vattenbrunn då det inte finns kommunalt vatten.

      Gällande tomten så känner vi oss nöjdare och nöjdare. 😄 Den är rätt plan så borde vara hyfsat lätt att bygga på.

     2. Hej, ingen fara 🙂 Hög igenkänningsfaktor där. Vi hade blandat ihop vilken brunn som var vilken på situationsplanen till bygglovet, det var dock inte hela världen men pinsamt. Jo, vi ska ha övervåning också, vi tror att vi ska komma undan billigt med trapp, det är ju annars något som kostar typ mellan 20 och 30 tusen.

      Vad skönt att ni känner er nöjda, hur långt har ni kommit nu?

      Trevlig midsommar 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *