Att hitta våra drömmars fritidshus

Sagt och gjort, vi började leta efter fritidshus, sommarstuga, sommartorp, sommarhus. Internet är bra men ibland kan man tycka att det finns alldeles för mycket att välja på. Ett problem vi stötte på var att ingen ville lämna någon exakt offert eftersom ett beviljat bygglov på Gotland tar minst 10 månader så som det ser ut idag. Vi fick därför begära cirkapriser vilka vi förstod, alltid hamnar i överkant.

Vi hade vi det här laget ett hum om vad vi ville ha, våra “krav” såg ut som följer:

  • Platta på mark.
  • Fritidshus med stående panel, cirka 80m2 i byggyta – cirka 75 i boyta.
  • Kamin.
  • Vattenburen golvvärme med frånluftsvärmepump.
  • Ryggåstak över storstugan.
  • 2-3 sovrum.
  • Fullutrustat kök.
  • Kaklat badrum med klinkers.

Ja, ni förstår ju, med en budget på 1 250 000:- skulle det inte bli enkelt.

Vår första kontakt blev Vallsjöhus som har en filial här på Gotland. Där fick vi ett pris på cirka 2,2 miljoner för ett färdigt fritidshus på cirka 80m2. Det alternativet gick bort.

Därefter ramlade vi in på Hudikhus eftersom en av våra “grannar” i Åminne hade byggt med dem. Vi tittade på en fritidshusmodell som heter Dalarö 23-80, den är riktigt fin och planlösningen passar tomten perfekt. Frånpriset på Hudikhus hemsida var 482 500:- vilket vi inte tyckte var så farligt. Vi bestämde oss för att hämta in lite preliminära priser både från Hudikhus och från lokala byggare här på Gotland. Någon skulle hade 1 380 000:- för allt utom huset medans någon annan ville ha 1 200 000:- för detsamma. Med dessa preliminära priser skulle vi ha landat någonstans mellan 1 700 000:- och 1 900 000:-. Det var ju i närheten men ändå inte tillräckligt för att vi skulle kunna bygga inom kort.

Vi kikade på Västkuststugan, Västkustvillan, Myresjöhus, Eksjöhus, Kustvillan, Borohus, Värsåsvillan, Fiskarhedenvillan, Hälsingehus, Rörvikshus, Skidstahus, Extrahus och A-hus. Vi frågade runt bland lokala byggare om det kunde bli billigare att bygga med lösvirke. Det var svårt, antingen fanns det ingen husmodell som passade oss eller så var det miljoner över vår budget. Det största problemet vi stötte på var som sagt antingen priset eller det faktum att vi skulle bygga långt fram i tiden och inte hade ett färdigt bygglov. Det var egentligen helt omöjligt att på förhand beräkna vad ett färdigt fritidshus skulle kosta för oss. De tillverkare som ändå kunde presentera ett pris var som sagt utanför vår budget.

Det kändes tröstlöst ett tag, vad skulle vi göra? Skulle vi vänta eller skulle vi leta vidare? Vi förstod ju att vi var tvungna att hitta på en annan lösning, alternativet var att vänta och det ville vi ju inte.

Vi började kika på byggsatser direkt från virkesfabriker, de låg mycket lägre i pris samtidigt som skillnaden i utseende inte var särskilt stor. Vi kikade på Lövångers bygg, Lundqvist trävaru, CA-boden samt på några andra mindre aktörer. De här tillverkarna kunde leverera byggsatser i 80m2-klassen för mellan 200 000-300 000:-. DET var inom vår budget, kunde vi ordna arbetet för drygt 1 000 000:- så skulle det ju gå.

Nu hoppar vi in på nutid, se nu till att dela inläggen och tipsa om bloggen till alla dina byggintresserade vänner. Vi kommer behöva all hjälp vi någonsin kan få, både vad gäller planering, byggteknik, material och annat som kan vara bra att tänka på när man skall bygga ett fritidshus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *